26. marts 2018

Antallet af mikromejerier er stort set det samme som for 10 år siden

Der er 14 mikro- og gårdmejerier i Danmark – i 2007 var der 13. Bølgen af små mejerier lader stadig vente på sig.

I påsken indvier mejerist og ostehandler Brian Nørtoft sit eget mejeri, Humlebæk Mikro Mejeri. Næsten samtidig med indvielsen er Knuthenlund økologiske gårdmejeri blevet lukket, efter at Knuthenlund Gods kom ud af 2017 med et millionunderskud. Gårdmejeriet, der blev etableret i 2009, har senest produceret bl.a. fåre- og komælksoste.

Status Quo blandt mejerier

Med en åbning og en lukning er antallet af gård- og mikromejerier dermed igen stort set status quo. En optælling foretaget af mejeri.dk viser, at der i dag er 14 mikro- og gårdmejerier i Danmark – i 2007 var der 13. I løbet af de ti år er otte af mejerierne enten blevet lukket eller overtaget af et andet mejeri, mens ni nye mejerier er kommet til. Fem mejerier nåede i samme periode at åbne og lukke igen.

I modsætning til bryggeribranchen, hvor der i løbet af de seneste 20 år er opstået et væld af mikrobryggerier, er der altså fortsat langt imellem de helt små mejerier i Danmark.

Kræver penge og disciplin

Men hvorfor er det så svært at få et mikromejeri til at køre rundt? Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen, gav i februar sit bud på en forklaring i Fyns Amts Avis.

”Det er rigtig svært at komme i gang med. Udstyret koster mange penge, og det kræver mesterdisciplin at få det hele til at gå op i en højere enhed. Min erfaring er, at man enten bliver rigtig god til at lave produkterne, men glemmer at få dem solgt, eller at man bliver rigtig god til at sælge, men glemmer at lave gode produkter,” udtalte Leif Friis Jørgensen, som også mindede om den udfordring, det er at arbejde med en råvare, der højst kan holde sig i 48 timer.

Sjællandsk succes

Et af de steder, hvor det er gået godt, er i Vemmelev på Sjælland. Her kunne Ostebørsen den 10. marts fejre et års-dagen for indvielsen af deres gårdmejeri, og det har ifølge ejeren, Henrik Møller Kastrup, været et forrygende første år.

”Vi startede med at få mælk fra otte køer – nu producerer vi oste af mælk fra 50 køer.” Henrik Kastrup er ikke i tvivl om, at succesen først og fremmest skyldes netop råvaren, som udelukkende består af naturgræsmælk fra en nærliggende gård. Faktisk er råvarekvaliteten altafgørende, lyder hans råd til andre, der overvejer at starte et mikromejeri – og Henrik Kastrup både håber og er overbevist om, at der vil komme flere mikromejerier.

”Jeg ville ønske, at der kom nogle flere små mejerier, for jo flere der er, jo flere forbrugere vil få kendskab til dem, og det vil gavne hele branchen – også industrien. Det kan vi se fra bryggeribranchen, hvor de store bryggerier måske nok har mistet noget af deres markedsandel, men til gengæld kan de tjene mere, fordi de små bryggerier har banet vejen for salget af dyre øl.”

Henrik Kastrup mener, at det enorme fokus, der er på topkokke og Michelin-restauranter er med til at flytte madkulturen i retning af små, lokale fødevareproducenter, og han tilbyder at dele ud af sine erfaringer – både i forhold til produktion og afsætning – til dem, der overvejer at starte et mejeri.

Der skal hul på markedet

Konsulent hos Ostehandlerforeningen for Danmark, Mads Illum Hansen, fortæller, at der bl.a. i Sverige og ikke mindst England er masser af gårdmejerier, og han mener, at der også burde være basis for flere mikro- og gårdmejerier i Danmark.

”Salget af faste oste stiger med 7 pct. om året, og det er mit indtryk, at der er en stigende efterspørgsel efter oste fra små mejerier, men indtil videre er der mere snak end handling,” siger Mads Illum Hansen. Han mener, at det først og fremmest er økonomien og afsætningen, der bremser lysten til drive eget mejeri.

”Man skal nok kunne gå i gang med det på fritidsbasis, og så skal man være garanteret en afsætningskanal, der forstår mikromejeriernes vilkår. Ofte vil de små mejerier helst starte med at levere til fx restauranter og specialforretninger, fordi de er bange for at blive presset på pris og volumen, hvis de leverer til en grossist.”

Mads Illum Hansen mener, at det er et spørgsmål om at få taget hul på markedet og få etableret de rette partnerskaber, hvis der skal komme flere mikromejerier, som det er sket i vores nabolande.

Smagen er vigtigst

Mogens Lyngby, som driver fem ostebutikker I Midt- og Østjylland, har endnu ikke set tegn på, at der er gået hul på markedet. Han har således hverken hørt fra mikromejerier, som vil have ham til at afsætte deres oste, eller oplevet at en kunde har spurgt specielt efter oste fra helt små mejerier.

”Vores kunder går først og fremmest efter smagen, og så må osten gerne komme fra et ’lille’ mejeri, men set med deres øjne er fx Thise Mejeri et lille mejeri.”

Mogens Lyngby forklarer, at der er flere forhold, som kan gøre det svært for nye producenter at få afsat deres oste i hans butikker.

”For eksempel mangler de ofte salgsmateriale og etiketter. Derudover kan ostene være uens fra gang til gang, og det er vores kunder ikke interesserede i. Man kan også risikere, at mejeriet ikke kan levere regelmæssigt, og det er noget skidt, hvis kunderne går forgæves.”

Ro i Humlebæk

På Humlebæk Mikro Mejeri ser Brian Nørtoft lyst på fremtiden.

”Jeg har i forvejen en god ostebutik, og det bliver kun her, jeg skal afsætte det, der bliver produceret i mejeriet. Hvis jeg begyndte at sælge mine produkter fx til Irma, og de sætter prisen på produkterne ned, så mister jeg jo mine kunder i ostebutikken,” siger han.

Indtil videre vil Brian Nørtoft kun producere flødeost og flødeis i mejeriet, men planen er, at han også vil producere nogle af de gamle danske ostetyper som fynbo, elbo og tybo, når han har fundet produktionsudstyret til det.

Uofficiel liste over mikro-/gårdmejerier i Danmark pr. januar 2018

Brandbjerg Gårdmejeri
Enghavegård Osteri
Elmegaard Mejeri
Gundestrup Mejeri & Bryghus
Humlebæk Mikro Mejeri
Hårbølle Mejeri
La Treccia
Lindved Mejeri
Lykkelund Gedemejeri
Ostebørsens Gårdmejeri
Osteriet Hinge (under Naturmælk)
Sønderhaven Gårdmejeri
Tebstrup Gedeosteri
Øko Ged & Grønt/Sondrup Gårdmejeri

Skulle redaktionen have overset et eller flere af landets mikromejerier, vil vi meget gerne opdateres.

Oversigt over mejerier i Danmark

Vil du vide mere?