28. maj 2021

600 nye magiske madkasser blev revet væk

De første 500 eksemplarer gik som varmt brød, og i denne uge blev 600 nye udgaver af Den Magiske Madkasse revet væk af skoler og dagtilbud. Institutionerne bruger ’madkassens’ spil og lege til at udvikle børns forhold til mad og gøre skolestarten lettere.

Den Magiske Madkasse – en samling lege og spil, der skal gøre skolestarten lettere – er rasende populær. Da Mejeriforeningen lancerede ’madkassen’ i april sidste år i et oplag på 500 eksemplarer, blev de revet væk af skoler og dagtilbud.

I denne uge gentog historien sig, da 600 nye magiske madkasser blev leveret til Mejeriforeningen. Det fortæller projektleder Louise Basic Poulsen:

”200 var forudbestilt, men vi nåede dårligt at se os om, før vi havde modtaget bestillinger på de resterende 400 ’madkasser’.”

Den Magiske Madkasse er et gratis materiale, der bygger på fortællinger om fire Supergnaskere, Kiwi, Juicy, Chili og Avi. De har forskellige styrker, fx madglæde og madmod, der sammen med ’madkassens’ smagshjul, madkassebanko og andre aktiviteter kan udvikle børns forhold til mad, smag, fællesskab og evne til at være selvkørende.

Udfylder et tomrum

Som årsag til succesen peger Louise Basic Poulsen på, at Den Magiske Madkasse har fokus på et hidtil uberørt område ved overgangen fra børnehave til skole: Spisepausen.

Den kan være noget af en omvæltning, når man kommer i 0. klasse. Her er der typisk kun 15-20 minutter til at spise selvstændigt uden den store støtte fra læreren, mens der i børnehaven er god tid og hjælp til måltidet og fællesskabet.

Det aspekt har ikke tidligere haft den store opmærksomhed, til trods for, at forskning har påvist, at børns indtag af mad og drikke har stor betydning for deres indlærings- og koncentrationsevne.

”På den måde udfylder Den Magiske Madkasse et tomrum, fordi den lægger op til, at børnene leger sig til at spise og får lyst til at smage noget ukendt,” forklarer Louise Basic Poulsen.

På Vestskolen i Odder er Louise Schumann Jepsen, klassepædagog i 0.a, enig efter at have brugt aktiviteten i et års tid:

”Børnene identificerer sig med madkassens fire Supergnaskere. Og når vi spiser madpakker, bruger vi ofte Smagshjulet. Det giver gode samtaler, og ungerne får virkelig reflekteret over mad, sundhed og måltider.”

Forsker: ’Det er virkelig godt tænkt’

At yderligere 600 skoler og dagtilbud nu kan få aktiviteten, glæder Karen Wistoft. Hun er professor i madkundskab, læring og trivsel ved Aarhus Universitet og medforfatter af en evaluering af Den Magiske Madkasse.

”Den skaber et legeunivers med fire højt elskede fantasifigurer, som alle børn, uanset sociale forskelle, er med i og bidrager til at udvikle deres smagskompetencer såvel som deres socialisering i forhold til mad og måltider. Det er virkelig godt tænkt,” siger Karen Wistoft.

Hun ser desuden Den Magiske Madkasse som et vigtigt supplement til en ny vejledning fra Fødevarestyrelsen kaldet ’Rammer om det gode måltid’. Den er henvendt til landets skoler og giver forslag til at gøre spisepausen til et sted, hvor man dyrker fællesskabet frem for blot at sluge madpakken.

”Alt for mange skoler har ikke en undervisningspraksis om mad og måltider og nedprioriterer desværre spisepausen. Også selv om forskning har vist, at børn hurtigt bliver interesserede i mad, hvis skolen tager emnet alvorligt. Det får de hjælp til nu med den nye vejledning fra Fødevarestyrelsen, og her er Den Magiske Madkasse et perfekt redskab til at udvikle spisepausen i indskolingen,” forklarer Karen Wistoft.

(Artiklen fortsætter  under billedet)


Materialerne i Den Magiske Madkasse får topkarakter af både børn, pædagoger,
lærere og forskere.

Omfatter 1. og 2. klasse

Den nye udgave af Den Magiske Madkasse er opdateret, så den følger anbefalingerne i de nye kostråd. Og hvor ’Version 1’ var rettet mod børnehaven og 0. klasse, er ’Version 2’ udvidet til også at omfatte 1. og 2. klasse. 

”Der er kommet nogle faglige aktiviteter med, der bl.a. handler om stavning og matematik,” siger projektleder Louise Basic Poulsen fra Mejeriforeningen.

Læs mere om Den Magiske Madkasse her.