13. februar 2019

Ny mejeriforskning spænder vidt

Vitamin B12 er sammen med ’Big Data’ og unge piger, der glemmer at spise morgenmad, blandt emnerne for de forskningsprojekter, Mejeribrugets ForskningsFond i år har prioriteret.

Ni forskningsprojekter er nu udvalgt af Mejeribrugets ForskningsFond (MFF) som støtteværdige, og projekterne kommer vidt omkring inden for mejeriområdet: Fra mejeriprodukter, der kan erstatte kød, til vitamin B12 og analyse for aromakomponenter. Fælles for projekterne er dog, at resultaterne på den ene eller anden måde skal være med til på sigt at udvikle fremtidens produkter og teknologier.

Projekterne er udvalgt blandt 31 indsendte forslag, og Grith Mortensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, betegner det som ’et luksusproblem for MFF’s bestyrelse at skulle vælge blandt de mange, rigtig gode ansøgninger’.

Fokus på ernæring

En del af de udvalgte projekter handler om ernæring, herunder et projekt om vitamin B12 specielt set i forhold til gravide og spædbørn.

”Indledende undersøgelser har vist, at der tilsyneladende er forskel på, om man får vitamin B12 fra en vitaminpille eller fra mælk. I dette projekt vil forskerne arbejde på både at bevise og forklare denne forskel,” fortæller Grith Mortensen.

Om et andet projekt, der handler om ’morgenmad til unge piger’, fortæller hun:

”En del unge – især overvægtige – piger springer morgenmaden over, men netop i forhold til at bekæmpe overvægt er det vigtigt at få en proteinrig morgenmad, ligesom det betyder rigtig meget for tarmfloraen og dermed ens generelle velbefindende.”

Der gives også støtte til et projekt i kategorien fødevarehjælp. Her handler det om samspillet mellem mælkens proteiner og mælkesukker, og hvordan det påvirker underernærede børn i forhold til vækst, tarmflora og kognitive egenskaber.

Erstatning for kød

’Gelcook’ er titlen på et projekt, der skal gøre mejeribranchen klogere på såvel produktionen som anvendelsen af mejeriprodukter i madlavning, hvor de kan erstatte kød. Ostetyper som halloumi og paneer er eksempler på de såkaldte mælkegeler, der bruges i varm mad, og disse oste har allerede fundet vej til de danske kølediske.

”Forbrugernes voksende interesse for at skære ned på kødforbruget åbner muligheden for at udvikle flere mejeriprodukter til madlavning. Projektet skal give mejerierne mere viden om produktionen af disse mælkegeler, og hvad der sker, når de anvendes i madlavningen,” siger Grith Mortensen. I dette projekt skal danske forskere arbejde sammen med indiske kolleger.

”Et andet projekt prøver at forstå, hvordan mælken påvirkes, når man koncentrerer den og efterfølgende bruger koncentratet i andre fødevarer eller til at lave ost eller yoghurt. Begge projekter vil gøre os klogere på mælkens fysiske egenskaber og dermed på forbrugernes smagsoplevelse.”

Hjælp til voksende datamængder

Størstedelen af de udvalgte projekter handler om teknologi, og tre af disse beskæftiger sig med ’Big data’. ”Efterhånden benytter mejerierne sig af rigtig mange analysemetoder, som resulterer i store mængder data. Nogle af projekterne skal undersøge, hvordan man på forskellig måde kan gøre det lettere for mejerierne at håndtere de enorme datamængder,” forklarer Grith Mortensen.

Et af projekterne går således ud på at udvikle et advarselssystem til ostemejerierne, der kan forudse syrningsproblemer i produktionen, som kan påvirke såvel produktionstiden som produkternes kvalitet og dermed økonomien i negativ retning.

Et andet ’Big data’-projekt handler om at udvikle software, der kan lave en automatiseret analyse af aromaprofiler. I dag er det særdeles tidskrævende at afkode data fra aromaanalyser, hvilket også sætter begrænsning for, hvor mange forsøg der kan laves fx i forbindelse med udvikling af nye produkter. I projektet udvikles værktøjer, der i fremtiden gør aromaanalyser mindre tidskrævende.

MFF har udvalgt projekter for i alt 16,5 mio. kr., og ansøgerne skal selv finde restfinansieringen.

De ni projekter er kort beskrevet her.

Vil du vide mere?