Mejeriforeningen sætter fokus på knogleskørhed

Mere end en halv million danskere har knogleskørhed, men mange ved det ikke. Video og informationspiecer skal øge kendskabet til den oversete folkesygdom.

Knogleskørhed
Knogler
Calcium
Ældre
Mange danskere lever med knogleskørhed uden at være klar over det. Information om sygdommen kan være med til at forbedre forebyggelsen. Foto: Rasmus Baaner
Mange danskere lever med knogleskørhed uden at være klar over det. Information om sygdommen kan være med til at forbedre forebyggelsen. Foto: Rasmus Baaner

Osteoporose, der i folkemunde går under navnet knogleskørhed, er hvert år skyld i mere end 35.000 registrerede knoglebrud. Mere end en halv million danskere lider ifølge Sundhedsstyrelsen af sygdommen, der svækker knoglerne indefra og i værste tilfælde får dem til at knække ved selv let berøring. Det er dog kun 172.000, der har fået diagnosen.

Derfor sætter Mejeriforeningen i forbindelse med den internationale osteoporosedag 20. oktober fokus på folkesygdommen. I fire videoer kan danskerne på facebooksiden Mælken.dk blive klogere på, hvordan knogleskørhed kan forebygges, og hvad omfanget af sygdommen er.

Information er afgørende
Også Osteoporoseforeningen og Apotekerforeningen indgår i en fælles indsats for at informere om folkesygdommen. Landets apoteker vil blandt andet udlevere folderen Sunde Knogler Hele Livet om forebyggelse og om livet med knogleskørhed. Folderen er udarbejdet af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Osteoporoseforeningen og professor, overlæge, dr. med Bente Langdal.

Landsformand i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, håber, at informationen kan nå ud til så mange danske borgere som overhovedet muligt:

"Mange danskere er i forvejen i kontakt med apotekerne, så at uddele oplysningsmateriale og viden via dem, er en oplagt mulighed. Vi håber, at arbejdet kan resultere i, at flere bliver opmærksomme på knogleskørhed og derved forebygge sygdommen, " siger hun.

Derudover vil Osteoporoseforeningen stille bestyrelsesmedlemmer fra lokalafdelinger til rådighed, der kan besøge apotekerne og dele viden om sygdommen og livet med den til de interesserede.

Opmærksomhed på familiemønstre og kost
Knogleskørhed rammer 41 pct. af alle kvinder og 18 pct. af mænd over 50 år. Det vigtigste borgere selv kan gøre er, ifølge Ulla Knappe, at være opmærksom på risikofaktorer som arvelighed samt kost og motion.

"Først og fremmest skal man se på familien. Er en forælder, søskende eller eget barn ramt af knogleskørhed, er disponeringen for selv at få sygdommen 50 pct.," forklarer hun og fortsætter: 

"Derudover er det vigtigt at være opmærksom på kosten, allerede når man går ind i 30’erne. Kalk og D-vitamin er altafgørende. Mælkeprodukter er en god kilde til kalk og D-vitamin fås bl.a. i fed fisk og sol. Hvis ikke man får vitaminerne gennem kosten, er kosttilskud nødvendigt, " lyder det fra Ulla Knappe.

Knogleskørhed blev i 2002 udpeget som én ud af otte folkesygdommen af Sundhedsstyrelsen.
Læs mere om vejledning og forebyggelse i folderen Sunde Knogler hele livet her

International mælkekonference sætter fokus på klima og sundhed

Der er behov for nytænkning, hvis fremtidens mejeribrug skal bidrage med løsninger til både den globale klimakrise og til de sundhedsmæssige udfordringer, som mange forbrugere står overfor.

Læs mere

Nyt værktøj skal hjælpe Arla-landmænd med at reducere klimabelastning

Arla Foods introducerer et initiativ, der skal tredoble hastigheden af gårdenes CO2-reduktioner over de næste 10 år og opbygge et af verdens største sæt af eksternt verificerede klimadata fra mælkeproduktion.

Læs mere

Massiv interesse for Mejeriernes Skolemælkslegat

430 skoler havde søgt om støtte til sjove og kreative projekter, der fremmer sundhed og fællesskab for eleverne.

Læs mere