Endnu en britisk mavepuster til mejerierne

Efter tirsdagens nej til May’s Brexit-aftale lever Danmarks 3,7 mia. kr. store mejerieksport til Storbritannien fortsat en usikker tilværelse.

EU
Branchen
Eksport
Direktør for Mejeriforeningens kontor i Bruxelles Kirsten Holm Svendsen råder de danske mejerivirksomheder til at være forberedt på det værste - nemlig en hård Brexit. Foto: Colourbox
Direktør for Mejeriforeningens kontor i Bruxelles Kirsten Holm Svendsen råder de danske mejerivirksomheder til at være forberedt på det værste - nemlig en hård Brexit. Foto: Colourbox

”Faktisk er tingene mere usikre i dag, end de var i går.” Sådan lyder det fra direktør for Mejeriforeningens kontor i Bruxelles Kirsten Holm Svendsen.. Hendes kommentar gælder – selvfølgelig – tirsdagens britiske nej til ’skilsmisseaftalen’ mellem EU og Storbritannien – specielt set i forhold til de danske mejerivirksomheder.

”For virksomhederne er det endnu en mavepuster, idet der nu igen er usikkerhed omkring fremtiden, og de derfor ikke ved, hvad de skal indrette sig efter. Bliver det en hård Brexit eller vil det lykkes at finde en anden løsning? Rettidig omhu er fortsat at være forberedt på det værste - nemlig en hård Brexit,” lyder rådet fra Kirsten Holm Svendsen.

Hun siger videre, at der ikke er tvivl om, at der fra alle sider arbejdes på at få en så blød Brexit som muligt, men:

”Det store spørgsmål er: Hvad nu? Der er 72 dage til UK udtræder af EU, og det er ikke lang tid, når man betænker, at ingen har nogen idé om, hvad en plan B vil kunne indeholde.”

Danske mejeriprodukter under pres
I 2017 eksporterede danske mejerier for knap 3,7 mia. kr. til Storbritannien. I tilfælde af en hård Brexit vil mejeriprodukter fra Danmark og de andre EU-lande blive pålagt WTO’s toldsats på 30-40 procent, når de skal ind på det britiske marked.

Ifølge en ny rapport af Miljø- og Fødevareministeriet vil eksporten til Storbritannien falde, fordi priserne på grund af de høje toldsatser vil stige, samtidig med at indkomsterne i landet forventes at falde. Det vil få de britiske forbrugerne til at vælge billigere produkter, og der vil desuden opstå øget importkonkurrence fra tredjelande, som vil presse priserne ned.

Konsekvenser på verdensplan
Ifølge den europæiske sammenslutning for handel med mejeriprodukter, Eucolait, vil en hård Brexit kunne sætte en stopper for handel med mejeriprodukter for op til EUR 5 mia. om året mellem Storbritannien og EU.

”Tabet af det britiske marked ville være et kæmpe chok for EU, og konsekvenserne vil kunne mærkes over hele verden, da der skal finde nye markeder for de mejeriprodukter, EU-landene ikke længere kan afsætte til Storbritannien,” udtalte Eucolaits generalsekretær Jukka Likitalo på et møde tirsdag.

Madfest for de nysgerrige

Sunde og bæredygtige madvaner er på menuen sammen med blandt andet fårekyllinger, tang og kager, når Arla Food Fest afholdes i København og Aarhus.

Læs mere

Mælk får selskab af planter på mejerierne

Arla Foods melder nu klart ud, at selskabet vil producere plantebaserede fødevarer, og både Thise og Naturmælk erklærer sig indstillet på at følge trop.

Læs mere

Masser af ost på sensommerens madfestivaler

Klassisk ostefondue i ny udgave, eksperttips til ostesmagning, gourmetretter med ost og massevis af smagsprøver på oste fra store og små danske mejerier. Der er i den grad ost på menuen, når Ost & ko-kampagnen i den næste måneds tid indtager Copenhagen Cooking, Food Festival i Aarhus og Odense.

Læs mere