Process Analytical Technology (PAT) i mejeriindustrien

Projektets primære formål er at samle praktisk erfaring med in-process monitorering hos mejeriindustrien efter jord til bord tankegangen (tankbiler, modtagekontrol, ostetank og ostemodning).

Af: Grith Mortensen 

Fødevarer og fødevareprocesser er komplekse multifaktorielle systemer, hvorfor en total karakterisering af produktkvaliteten kræver en integreret kemisk, fysisk, mikrobiologisk, matematisk og risikoanalyse. Traditionelle en-faktor-ad-gangen eksperimenter er ikke tilstrækkelige til effektivt at undersøge interaktioner mellem produkter og procesvariable. Implementering af nye integrerede teknologier er derfor nødvendige for at opfylde kravene til moderne fødevarekvalitet. Udviklingen af nye procesanalytiske teknologier (PAT) med brug af on-line sensorer og multivariat dataanalyse gør det principielt muligt at foretage 100% kvalitetskontrol under fødevareproduktionen.

PAT er blevet godkendt af det amerikanske FDA for den farmaceutiske industri, hvor en omfattende omlægning i den interne kvalitetskontrol nu er undervejs. Dette forskningsprojekt udgør en strategisk satsning på udvikling og brug af PAT for kvalitets-kontrol af komplekse fysisk-kemiske systemer som typisk forekommer ved processering af mejeriprodukter. Projektets primære formål er:

  • At samle praktisk erfaring med in-process monitorering hos mejeriindustrien efter jord til bord tankegangen (tankbiler, modtagekontrol, ostetank og ostemodning).
  • At samle viden og erfaring i Danmark omkring statistisk procesovervågning i mejeri-industrien.
  • At udvikle nye kemometriske metoder, specielt kalibreringsmetoder, robustificerede ved variabeludvælgelse, statistisk procesovervågning og dynamisk procesanalyse.
  • At samle materiale og erfaring til at understøtte og uddanne fremtidige mejeri-ingeniørkandidater i emner som in-process målinger, statistisk procesovervågning og kvalitetssikring.

Projekt: 1. april 2007 - 1. april 2010 

Budget: 3.615.600 DKK 

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: Højteknologifonden

Projektleder: Søren Balling Engelsen

Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet - Institut for Fødevarevidenskab

Deltagere: Søren Balling Engelsen, KU Life, Arla Foods.

 

 

Publikationer og præsentationer

Dataanalyse for dynamiske systemer i mejeriprocesser, Hansen C.L., Præsentation ved Dansk selskab for kemometri (DSK), 10. januar 2008.

A process analytical approach to cheese production, Hansen C.L., Van den Berg F.W.J., Zachariassen C.B., Engelsen S.B., Janhøj T., Poster, The 1st Arla Foods Research seminar 6. dec. 2007, Århus

Proces Analytisk Teknologi i mejeriindustrien, Hansen C.L., Berg C.V.D, Zahariassen C. B., Engelsen S.B., Mælkeritidende (2008) 6: 128-130

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2012-115

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk