Elektronisk næse til hurtig detektion af mikrobiel kvalitet af ost

Projektets formål var at udvikle og udnytte elektroniske næse-sensorteknologien (e-næser) til hurtig og tidlig detektion af mikrobiel kvalitet, herunder indholdet af bakterier, gær, skimmelsvampe og aromastoffer i levnedsmidler - og mere specifikt i ost.

Af: Grith Mortensen 

Projektet har vist, at metoderne vil kunne anvendes til opnåelse af en bedre og mere ensartet kvalitet. Derfor vil anvendelsen af disse principper kunne føre til en øget beskæftigelse.

Projektet har dannet grundlag for kompetenceopbygning hos projektdeltagerne, som efterfølgende er blevet benyttet i forbindelse med uddannelsen af levnedsmiddelkandidater. Ligeledes har projektet ført til en større forståelse af de deltagende partneres produktionsprocesser i forbindelse med produktion af skimmeloste.

Projektet har vist styrken af at sammenkæde mange analyser kemometrisk. Specielt har det styrket brugen af den elektroniske næse til kvalitetsovervågning og –styring. Muligheden for meget tidligt at detektere fejl i produktionen vil kunne sikre et mindre spild og dermed en mindre miljøbelastning.

Projekt: 1. September 2000 - 31. Oktober 2004

Budget: 583.000 DKK

Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Ekstern finansiering: EU-projekt

Projektleder: Per Væggemose Nielsen

Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Levnedsmiddelteknologi og Mykologi

 

 

Publikationer og præsentationer

Trihaas, J. og P.V. Nielsen. 2002. “Elektroniske næse (E-næse). Nyt værktøj for kvalitetskontrol. Mælkeritidende, 13/14, 318-322.

Trihaas, J. og H. H. Bothe. 2003. “Support Vector Machines: An application on E-nose data”. Fra Proceedings of ISOEN'02 (Proceedings of the Ninth International Symposium on Olfaction and Electronic Nose). Redigeret af A. D'Amico og C. Natale. Aracne, Rom, 2003, 170-174.

Nielsen, P.V. 2003. Hvad er det der giver skimmelosten sin gode smag? Mælkeritidende 2003 (17), 388-393.

Trihaas, J. 2004. “E-nose” in Danish Blue cheese production. (New tool for quality control during ripening)”. European Dairy Magazine, 4, 13-14.

Trihaas, J., T. van den Temple og P. V. Nielsen. 2005. ”Electronic Nose Technology in Quality Assessment. Predicting the Volatile Composition of Danish Blue Cheese”. Journal of Food Science, 70:E392-400.

Trihaas, J., L. Vognsen og P. V. Nielsen. 2005. “Electronic Nose: New tool in modeling the ripening of Danish Blue Cheese”. International Dairy Journal, 15: 679-691.

Trihaas, J. og P. V. Nielsen. 2005. "Electronic Nose Technology in Quality Assessment. Monitoring the Ripening Process of Danish Blue Cheese". Journal of Food Science, 70: E44-E49.

Karlshøj, K.; Nielsen, P. V. & Larsen, T. O. 2007. "Diffentiation of Closely Related Fungi by Electronic Nose Analysis". Journal of Food Science, 72, 187-192.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2007-83

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk