Effekt af UHT og opbevaring på den biologiske kvalitet af flydende modermælkserstatninger
UHT-behandling, hvor produktet udsættes for en kraftig opvarmning, bruges ofte forud for længere tids opbevaring af mælk og modermælkserstatninger. Varmebehandlingen påvirker mælkens næringsstoffer og det er derfor relevant at undersøge, hvordan skånsom varmebehandling kan være med til at bevare næringsindhold og bioaktivitet.
Af: Grith Mortensen
Svage, nyfødte børn, som får mælkeerstatning, har ti gange større risiko for at udvikle alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme, sammenlignet med ammede børn. UHT-behandlede, færdigopløste modermælkserstatninger anvendes i stigende omfang til sådanne børn i hele verden. Sammenlignet med modermælkserstatninger i pulverform kan opbevaringen af færdigopløste erstatninger med store mængder laktose, polyumættet fedt (PUFA) og protein, i kombination med høje opbevaringstemperaturer på hospitaler, igangsætte skadelige Maillard-reaktioner. PUFA oxiderer proteiner til AGE-forbindelser (Advanced Glycation End products). AGE kan begrænse proteinomsætningen, og binde til tarmceller, som fremmer yderligere inflammation. Dog er disse effekter på tarmen ikke særligt kendte.
I dette projekt, undersøges forskellige UHT-mælkeprodukter og færdigopløste modermælks-erstatninger i relation til Maillard-reaktionen (oxidering og AGE-forbindelser, proteinbeskadigelse). AGE-forbindelsernes binding til receptorer på grisetarmen og i cellemodeller undersøges, og til sidst gives udvalgte produkter til tidlig fødte grise, for at undersøge virkningen på fordøjelse, tarmfunktion og betændelsestilstande i tarmen.
Projekt: November 2018 - December 2021
Budget: 6.916.599 DKK - heraf 2.160.000 DKK
Finansiering: Mejeribrugets ForskningsFond, Arla Foods, Arla Foods Ingredients, Københavns Universitet
Projektleder: Dereck Chatterton
Institution: Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Deltagere: Institut for Veterinær- og Husdyrbrug, Københavns Universitet
Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Arla Foods Ingredients
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
Sun, J., Aasmul-Olsen, K., Nguyen, D.N., Aklllioglu, H., Lund, M., Nielsen, C., Christensen, M., Chatterton, D., Sangild, P., Bering, S (2020). An experimental liquid formula subjected to ultra-high temperature (UHT) sterilization and long-term storage adversely affects gut, kidney and systemic immunity in preterm pigs. Abstract submitted to 6th World Congress of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
Lund, P. et al. (2021). Impact of UHT treatment and storage on liquid infant formula: Complex structural changes uncovered by centrifugal field-flow fractionation with multi-angle light scattering. Food Chemistry 348 82021) 12945
Y. Ye, K. Engholm-Keller, Y. Fang, C. F. Nielsen, A. Jordà, M. N. Lund and D. E. W. Chatterton (2021). UHT treatment and storage of liquid infant formula affects protein digestion and release of bioactive peptides. Food Funct. DOI: 10.1039/d1fo02619d
H. G. Akıllıoglu, D.E.W. Chatterton and M. N. Lund (2022). Maillard reaction products and amino acid cross-links in liquid infant formula: Effects of UHT treatment and storage. H. G. Akıllıoglu, D.E.W. Chatterton and M. N. Lund. Food Chemistry 396, 133687
J. Sun, H. G. Akıllıoglu, K. Aasmul-Olsen, Y. Ye, P. Lund, X. Zhao, A. Brunse, C. F. Nielsen, D. E. W. Chatterton, P. T. Sangild, M. N. Lund, and S. B. Bering (2022). Ultra-High Temperature Treatment and Storage of Infant Formula Induces Dietary Protein Modifications, Gut Dysfunction, and Inflammation in Preterm Pigs. Mol. Nutr. Food Res. 66, 2200132