PEPOP – Proteinrig mælk for at få gavn af træning af akut syge ældre

Sarkopeni beskriver nedgangen i muskelmasse, som finder sted, når vi bliver ældre. Generelt mister vi, efter vi er fyldt de 50, naturligt ca. 1 % af vores muskelmasse om året. Disse små tab mærkes nærmest ikke, men betyder mindre styrke og funktion, som kan føre til øget risiko for at falde, fysisk invaliditet, svagelighed og dårlig livskvalitet.

Af: Grith Mortensen 

Sarkopeni er en byrde for de ældre og samfundet. Det er oplagt at inkludere mejeriprodukter i ”kampen” mod sarkopeni på grund af den gavnlige effekt på muskelmasse. Ingen har dog undersøgt den gavnlige virkning af mælkebaserede produkter blandet akut syge ældre, som pga. deres sydom og sengeleje under indlæggelse har stor risiko for tab af muskelmasse og dermed funktion.

Dette ønskes derfor undersøgt i et blok-randomiseret, dobbelt-blindet, placebokontrolleret, multicenter studie blandt 120 akut syge geriatriske patienter, der deltager under og efter indlæggelse. Effektmålene fokuserer på virkningen på muskelstyrke, muskelmasse, funktionsniveau, livskvalitet, omkostninger og ikke mindst den ældres accept af interventionen.

Hovedformålet er at undersøge, om et dagligt indtag af et proteinberiget mælkeprodukt kan modvirke sarkopeni hos akut syge geriatriske patienter, der tilbydes styrketræning under indlæggelsen og 12 uger efter udskrivelsen. Det vil blive undersøgt 1) om det proteinberigede mælkeprodukt kan forbedre bevarelse af muskelstyrke og muskelmasse, 2) om tilbud om proteinberigede mælkeprodukter til geriatriske patienter, der tilbydes styrketræning, resulterer i ekstra omkostninger, samt 3) om det proteinberigede mælkeprodukt accepteres godt af målgruppen.

Sidstnævnte er især relevant, fordi et væsentligt antal af geriatriske patienter er alvorligt begrænset i deres evne til at tage sig af deres egen ernæring, bl.a. på grund af deres dårlige kognitive funktion og almentilstand.

Endelig undersøges, om resultaterne fra den mobile InBody-230 bioimpedansmåler, der bruges til at måle muskelstyrke, korrelerer tilfredsstillende med DXA-målinger.

Projekt: Oktober 2015 - September 2019

Budget: 4.980.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Herlev og Gentofte Hospitaler, Det Nordiske Køkken, Arla Foods, Arla Foods Ingredients

Projektleder: Anne Marie Beck

Institution: Enhed for Klinisk Ernæringsforskning, Herlev og Gentofte Hospital

Deltagere: Arne Astrup, Josephine Gade Bang-Petersen, Ida Kleist Kandborg,
Cecilie Nannestad Dyrekær, Carina Reckeweg, Enhed for Klinisk Ernæringsforskning,
Herlev og Gentofte Hospital
Camilla Nissen, Simone Larsen, Silje Mikkelsen, Herlev og Glostrup Hospital
Hanne Elkjær Andersen, Medicinsk afdeling M, Rigshospitalet-Glostrup
Finn Rønholt, Medicinsk afdeling O og C, Herlev og Gentofte Hospital
Hanne Forbech Skall og Anders Vinther, Afdeling for Rehabilitering, Herlev og Gentofte Hospital
Michael Allerup Nielsen, Det Nordiske Køkken, Herlev og Gentofte Hospital
Bo Zerahn, Afdeling for Klinisk Psykologi Z, Herlev og Gentofte Hospital
Britt Christensen, Arla Foods amba

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

MÆLKERITIDENDE 2016 NR. 15-16


Josephine Gade og Rie Pedersen. 2017. For lidt protein kan skade din krop.

Ældresagen: For lidt protein kan skade din krop 


Josephine Gade m.fl. Study protocol - A protein-enriched, milk-based supplement to counteract sarcopenia in acutely ill geriatric patients offered resistance exercise training during and after hospitalization – a randomized, double-blind, multicenter trial


Master student: August 2017: Thesis and oral presentation, including presentation of the PEPOP study.


Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2020 NR. 1

 

 

Josephine Gade. 2016: Præsentation af projektet. Temadag: ‘Nutrition, physical activity and muscles’ –DAPEN – The Danish Society for Clinical Nutrition and Metabolism, 13. december 2016, Aarhus.


Josephine Gade. 2016. Præsentation af projektet. Wagening University - Mini-symposium for ph.d.-studerende inden for området, 13. november 2016, Wageningen, Holland.


Josephine Gade. 2017. How do I stay strong, self-reliant and mentally healthy in my old age, AOF-kursus, marts 2017.


Josephine Gade. 2017. Præsentation af forskningsprojektet PEPOP til lærerne på Metropol (gæstelærer, journal club), marts 2017.


Josephine Gade. 2017. Præsentation af PEPOP-studiet inklusiv delprojektet og den systematiske reviewproces inden for området. Akademisk eftermiddagste for ansatte inden for Enhed for Klinisk Ernæringsforskning, april 2017.


Josephine Gade. 2017. Nutritional requirements, nutritional risk screening, and PEPOP-study. Undervisning på Metropols kursus ‘Life cycle, Nutrition and health’ in the subarea ‘older adults’, maj 2017.


Josephine Gade. 2017. Præsentation af studiet (status etc.). Midtvejsseminar ved Københavns Universitet, juni 2017.


Josephine Gade. 2017. PhD. teaching at KU at the course ‘Nutrition and Physical Activity for the Improvement of Health in the Aged’. Nutritional Risk screening and presentation of the PEPOP study.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten:

Slutrapport nr. 2020-162

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk