CutDM: Paradigmeskift i kostbehandling af diabetes. Reduktion af kulhydrat i diabeteskosten – mekanismer bag effektiv behandling af type 2 diabetes via selektivt valg af makronæringsstoffer
Diabetes er et voksende samfundsproblem med store konsekvenser for dem, der rammes af sygdommen. International Diabetes Federation anslår, at 500 millioner mennesker er ramt af sygdommen om mindre end 20 år. En stor del af behandlingen af type 2 diabetes, især i de tidlige stadier, baserer sig på kostændringer. Den videnskabelige evidens bag de nuværende kostråd til diabetikere er dog stadig begrænset.
Af: Grith Mortensen
Nyere forskning peger på, at man kan reducere udsving i blodsukker og insulin ved at sammensætte kosten, så den består af forholdsmæssigt færre kulhydrater. I projektet undersøges den hypotese, at man ved at justere kulhydratindholdet i diabeteskosten uden at ændre på mængden af kalorier, kan reducere blodsukkerstigningen efter et måltid. Formålet med projektet er at undersøge akutte hormonelle ændringer under indtagelse af måltider med forskelligt indhold af kulhydrater. Den nuværende anbefalede kost (energifordeling på 55% kulhydrater, 15% proteiner og 30% fedt) sammenlignes med en kost lav på kulhydrat (energifordeling på 30% kulhydrater, 30% protein og 40% fedt).
Forsøget udføres på type 2 diabetikere, helt raske og personer i risiko for udvikling af diabetes, såkaldte prædiabetikere. De akutte forskelle mellem effekten af den nuværende anbefalede kost og en kost med lavt kulhydratindhold evalueres. Hermed fås en mere fuldendt forståelse for de processer i stofskiftet, der påvirkes af vores kost. Udover insulinfølsomheden måles fedtstofskiftet, mæthedshormoner, hormoner forbundet med betændelsesreaktion mm. for at undersøge, om en anderledes kostsammensætning også har gunstig indvirkning på disse faktorer hos både raske og diabetikere.
I alt 16 diabetikere, 10 prædiabetikere og 10 raske undersøges gennem 4 dage, 2 dage på henholdsvis standardkost og kulhydratfattig kost.
Der lægges vægt på at gøre måltider velsmagende og tilgængelige med henblik på at optimere kosten ved senere undersøgelser.
Projekt: Januar 2015 - Januar 2018
Budget: 4.845.320 DKK
Finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Projektleder: Thure Krarup og Steen B. Haugaard
Institution: Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital og Medicinsk Afdeling, Amager Hospital
Deltagere: Amirsalar Samkani, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital
Arne Astrup, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Jens Juul Holst, Panum Instituttet, Københavns Universitet
Sten Madsbad, Endokrinologisk Afdeling, Hvidovre Hospital
Publikationer og præsentationer
Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:
M. N. Thomsen, M. J. Skytte, A. Astrup, C. F. Deacon, J. J. Holst, S. Madsbad, T. Krarup, S. B. Haugaard, A. Samkani. The clinical effects of a carbohydrate-reduced high-protein diet on glycaemic variability in metformin-treated patients with type 2 diabetes mellitus: A randomised controlled study (2020). Clinical Nutrition ESPEN 39 p. 46-52.