Brain milk – mælkekomponenters optag og effekt på hjernens celler

Kostens indvirkning på kognitiv udvikling og sundhed er et område der har fået stærkt øget fokus de senere år. Kan man påvirke spædbørns kognitive udvikling gennem kosten? Kan man spise sig til øget koncentration eller intellektuel kapacitet? Og kan man udskyde eller helt forhindre udviklingen af demenstilstande via diæten? Disse og lignende spørgsmål har ført til begrebet ”Brain food”, som er en tidspopulær fællesnævner for mere eller mindre veldokumenterede kostforslag og råd til, hvordan man kan øge den kognitive kapacitet.

Af: Grith Mortensen 

For at kostens komponenter kan have en direkte effekt på hjernens udvikling og funktion skal en meget vigtig og speciel barriere, blod-hjerne barrieren, først overvindes.

Formålet med dette projekt er at undersøge om mælkepeptider kan gennemtrænge blod-hjernebarrieren og at undersøge deres effekter på hjernecellers vækst og udvikling. I projektet opsættes og anvendes en cellulær model af blod-hjernebarrieren til screening af mælkekomponenters transport over denne barriere. Efter identifikation af sådanne specifikke mælkekomponenter vil vi vha. massespektrometriske teknikker undersøge, om netop disse komponenter optages over tarmen til blodet i dyremodeller.

Projekt: April 2015 - December 2017

Budget: 3.769.000 DKK

Finansiering: Private midler indbetalt af mejerierne 

Projektleder: Esben Skipper Sørensen 

Institution: Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Deltagere: Brian Christensen, Niels Joakim Karlsen, Simone Schandorf Elstrøm Nielsen, Anna Hendricks
og Jan Johannes Enghild, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
Morten Schallburg Nielsen, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet
Torben Moos, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet 

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende: 

Mælkeritidende 2015 nr. 25-26

Slutartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2020 nr. 4

 

Niels Joakim Karlsen. 217. Effects of bovine milk peptides on brain endothelial cells. Molekylærbiologisk projekt, marts 2017.

Esben Skipper Sørensen. 2017. Forelæsning ved Mejeriforskningens dag (Dairy Research Day), “Mælk til hjernen”, Billund, marts 2017.

Brian Christensen et al., Transport of a Peptide from Bovine αs1-Casein across Models of the Intestinal and Blood–Brain Barriers, Oktober 2020.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten

Slutrapport nr. 2018-150

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk