Dairy Health

Det overordnede formål med projektet er at forstå virkningen af de kort- og mellemkædede fedtsyrer fra mælkefedt, samt mælkeproteiner og deres mulige positive synergi på risikoprofilen ved det metaboliske syndrom og hjertekarsygdomme.

Af: Grith Mortensen 

Forekomst af fedme og metabolisk syndrom er steget eksplosivt de senere årtier. Det såkaldte metaboliske syndrom (MeS), der omfatter 20-35% af voksne, er karakteriseret ved øget bugfedt, forhøjet blodtryk, abnormt blodfedt samt nedsat virkning af insulin (insulinresistens). MeS øger risikoen for hjertekarsygdom (CVD) og type 2 diabetes. Uhensigtsmæssig kost spiller en central rolle for udvikling af MeS. Mælkeprodukter er en vigtig næringskilde. Mælk indeholder bl.a. vigtige fedtstoffer og proteiner. De langkædede, mættede fedtsyrer sættes traditionelt i forbindelse med øget risiko for CVD, men overraskende viser ny forskning, at deres rolle måske er neutral. Mælk indeholder også mange kort- og mellemkædede, mættede fedtsyrer, som muligvis har en positiv effekt. Der savnes dog viden om deres virkning fra humane forsøg. Mælkeproteiner og især valleprotein har gavnlig virkning på insulinresistensen. Det overordnede formål er at forstå virkningen af de kort- og mellemkædede fedtsyrer fra mælkefedt, samt mælkeproteiner og deres mulige positive synergi på risikoprofilen ved MeS og CVD. Der er tale om en interventionsundersøgelse hos personer med MeS. Mælkefedtet udvindes af mælk efter fodring med ensilage, der øger indholdet af de kort- og mellemkædede fedtsyrer. Mælkeprotein vælges ud fra vore igangværende dyreforsøg. Resultaterne af projektet har stor betydning for fremtidig sundhedspolitik og innovation af nye sunde mejeriprodukter.

Projekt: 1. januar - 31. december 2014

Budget: 19.400.000 DKK

Finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Det Strategiske Forskningsråd, Programkomiteen for Fødevarer, Sundhed og Velfærd (FøSu)

Projektleder: Kjeld Hermansen

Institution: Afdeling for Endokrinology and Metabolisme, Aarhus Universitets Hospital, Aarhus Sygehus

Deltagere: Søren Gregersen, Afdeling for Endokrinology and Metabolisme, Aarhus Universitets Hospital, Aarhus Sygehus
Grith Mortensen, Aarhus Universitet, Fakultetet for Naturvidenskab og Teknologi, Institut for Fødevarer
Hanne C. Bertram, Aarhus Universitet, Fakultetet for Naturvidenskab og Teknologi, Institut for Fødevarer
Michael Müller, Wageningen University, Nutrition, Metabolism & Genomics group, Division of Human Nutrition, the Netherlands
Lorraine O’Driscoll, School of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences, Trinity College Dublin, Ireland

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2016-137

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk