Bioaktive mælkeproteiner mod tarminflammation

I projektet evalueres effekten af mere skånsomme mejeriprocesser til fremstilling af bioaktive mælkefraktioner samt karakteriseres effekter i tarmen (antimikrobielle og immunmodulerende egenskaber) for både mælk og kolostrum.

Af: Grith Mortensen 

Mælk er rig på bioaktive komponenter der modner tarmen og virker beskyttende mod tarminfektioner. Dette er specielt afgørende, når tarmfunktionen er nedsat og følsom for infektioner som eksempelvis hos for tidligt fødte børn samt voksne patienter (korttarmssyndrom, kemoterapi, inflammation). Udnyttelse af specifikke mælkekomponenter er begrænset af den reducerede bioaktivitet efter processering af mælken samt manglende viden om de specifikke mekanismer i tarmen. Indholdet af bioaktive komponenter er særligt højt i vallefraktionen af den første mælk.

Specifikt vil projekt fokusere på 1) at studere om reduceret varmebehandling fører til øget bioaktivitet af mælkeproteiner ved hjælp af undersøgelser på tarm cellekulturer in vitro. Der fokuseres på transforming growth factor β (TGF-β), epidermal vækstfaktor (EGF), immunglobuliner, mælkefedt globule membran proteiner, lactoferrin og osteopontin, 2) at undersøge, om reduceret varmebehandling fører til ændringer af in vivo nedbrydning af bioaktive bovine mælkeproteiner og frigivelse af vækst faktorer ved hjælp af en neonatal grisemodel, 3) at sammenligne virkningen af mælk og colostrum produkter på tarmepitel og tarminflammation in vivo ved hjælp af en følsom pattegris model. Alle de foreslåede teknikker, mælke karakteriserings procedurer, in vitro-cellekulturer og in vivo-undersøgelser i smågrise, er inden for vores kerne forskning facilitet. Kombineret vil resultaterne være af betydning for den fremtidige anvendelse af mælk som en nutraceutical samt for forbedringer af både modermælkserstatninger og voksnes tarm sundhed.

Projektet er tæt koblet til DSF-FØSU projektet: ”Tailored milk for human health - Colostrum for gut protection and recovery” (2008-2011), som fokuserer på kolostrum i behandling af tarmsygdomme. Det ansøgte MFF projekt udvider fokus til også at inkludere almindelig mælk, idet det ønskes at skaffe bedre dokumentation for mælks sundhedsfremmende egenskaber, både for den almene befolkning og for særligt udsatte grupper.

Projekt: 1 januar 2011 - 30. juni 2013

Budget: 5.590.000 DKK

Finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Projektleder: Stine Bering

Institution: Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultetet, Institut for Human Ernæring

Deltagere: Per Sangild, Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultetet, Institut for Human Ernæring
Dereck Chatterton, Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultetet, Institut for Fødevarevidenskab

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2014-126

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk