Mælk og oral sundhed

Formålet med projektet er at undersøge betydningen af indtagelse af forskellige typer af mejeriprodukter for den parodontale status hos ældre raske danskere.

Af: Grith Mortensen 

Kostens indflydelse på forekomst af tandsygdomme tidligere haft mest fokus på cariesudvikling, hvor betydning af sukkerindhold og fluorider har været centrale emner, specielt omkring børn og unge. Tidligere undersøgelser har tillige vist en anticariogen effekt af mælk.

En positiv sammenhæng mellem indtagelse mejerindustriens fødevareprodukter og bedre oral sundhed hos voksne er derimod kun sparsomt undersøgt – og især hvad angår relationen til sundt parodontalt væv. Der foreligger enkelte nyere undersøgelser der tyder på, at et eller flere af mejeriindustriens produkter har en specifik sundhedsfremmende effekt på kronisk parodontitis marginalis (parodontose). Projektet tager udgangspunkt heri og har således relevans for den danske mejeriindustri, da en sådan dokumenteret viden vil kunne formidles til befolkningen, og dermed bidrage til folkesundheden.

Det overordnede formål med nærværende projektet er derfor at undersøge betydningen af indtagelse af forskellige typer af mejeriprodukter for den parodontale status hos ældre raske danskere.

Delmål
At undersøge om der er en sammenhæng mellem hyppighed af indtagelse af forskellige typer af danske mejeriprodukter gennem længere tid og forekomst marginal parodontitis (patologiske pocher og knogletab).

At undersøge den ovennævnte sammenhæng i relation til en række andre faktorer med betydning for udvikling af sygdomme i parodontiet, herunder baggrundsfaktorer, socio-økonomiske forhold, tandstatus, protesestatus, mundhygiejnevaner, tandlægebesøgsvaner, livsstilsvaner og øvrige kostvaner.

At undersøge sammenhænge mellem indtag af mejeriprodukter og forekomst af orale lactobaciller og øvrig bakterieflora for at undersøge om en evt. gunstig effekt af mejeriprodukter for parodontitis medieres via forskelle i den orale bakterieflora.

Projekt: 1. januar 2009 - 31. december 2010

Budget: 1.712.247 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Projektleder: Berit Heitmann

Institution: Enheden for Epidemiologisk Kostforskning, Institut for Sygdomsforebyggelse

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2012-114

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk