Estimering af næringsstoffer i mælk og mejeriprodukter ved matematisk modellering

Formålet er at udvikle et videnskabeligt baseret værktøj til at estimere indhold af næringsstoffer i mælk og mælkeprodukter. Dette værktøj vil udgøre et vigtigt redskab for både mejeriindustrien og den Danske Fødevaredatabank, og skal kunne bruges ved udformning af næringsdeklarationer og til generering af næringsstofdata til den Danske Fødevaredatabank, samt ved kostundersøgelser til retvisende estimering af befolkningsindtag af næringsstoffer fra mælk.

Af: Grith Mortensen 

Nye fødevarer introduceres løbende på det danske marked, og som lovgivningen er i dag, har producenterne ikke pligt til at udfærdige næringsdeklaration for disse produkter (Fødevareministeriet BEK nr. 910 af 24/09/2009. www.Retsinformation.dk). Det forventes, at en ny lov træder i kraft indenfor i 2011/2012, der vil betyde at næringsdeklarationer bliver obligatorisk for alle fødevarer. Denne ændring vil lægge pres på fødevareproducenter for at fremskaffe de nødvendige næringsstofoplysninger til en retvisende.

Formålet med dette projekt er at udvikle og validere et nyt matematisk modelleringsværktøj til at estimere næringsstoffer i mælk og mejeriprodukter. Med udgangspunkt i et igangværende projekt, hvor 35 makro- and mikronæringsstoffer i mælk og mælkeprodukter analyseres kemisk, vil vi udarbejde modeller til estimering af næringsstofindholdet. Projektet vil give et videnskabeligt baseret værktøj til en relativ hurtig og billig generering af næringsstofdata til brug for den danske mejeriindustri, samt til den Danske Fødevaredatabank til brug til andre fødevarer, samt til retvisende estimering af befolkningsindtag af næringsstoffer fra mælk ved kostundersøgelser.

Projekt: 2012 - 2014

Budget: 631.025 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Projektleder: Inge Tetens

Institution: DTU – Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring 

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

XX slutrapport

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk