Nutrigenomisk tilgang til probiotikas molekylære virkningsmekanismer

Formålet med projektet er at øge forståelsen af de molekylære mekanismer bag den probiotiske virkning af Lactobacillus paracasei F19, Lactobacillus rhamnosus og Bifidobacterium lactis.

Af: Grith Mortensen 

Det europæiske marked for probiotiske mejeridrikke er på mere end 1.000 mio kg, hvilket svarer til mere end 1,2 mia. EUR årligt – og der er vel at mærke tale om et marked i vækst. Det voksende marked skyldes bl.a., at det bliver mere og mere klart, at probiotiske bakterier er med til at fremme floraen i mave-tarm-systemet, hvilket har indflydelse på vores almene velbefindende og på reguleringen af en række sygdomme.

For at afklare de bagvedliggende mekanismer er det nødvendigt at tage værktøjer som metabonomics (NMR og GC-MS) og transcriptionsanalyse i brug. I dette projekt fokuseres på at opklare de molekylære mekanismer bag den probiotiske virkning af Lactobacillus paracasei F19, Lactobacillusrhamnosus og Bifidobacterium lactis. Dette gøres ved at fodre mus med de angivne probiotika, hvorefter genekspression og måling af metabolisk respons noteres i de enkelte organer. Genekspressionsdata og metaboliske data sammenholdes derefter for at afklare, hvorledes probiotika optages i kroppen og påvirker vores sundhedstilstand.

Projekt: 1. februar 2007 - 31. januar 2010

Budget: 2.605.689 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Projektleder: Hanne C. Bertram

Institution: Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Institut for Råvarekvalitet

Deltagere: Karolinska Instituttet (Mikrobiologi og Tumorbiologi Centret)
Aarhus Universitet (Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, inSPIN, iNANO og Kemisk Institut)
Arla Foods

 

 

Publikationer og præsentationer

A nutrigenomic approach for the action of probiotic bacteria - A NMR-metabonomic study of biofluids., Pedersen S.M., Malmendal A., Nielsen N.C., Andersen H.J., Svensson U., Bertram H.V., Poster, The 1st Arla Foods Research seminar, 6. dec. 2007 Århus.

Midtvejsforsvar, Simon Pedersen, Pedersen S.

Idenfication of lactate as a biomarker for consumption of acidfied milk products a H NMR-based metabonomic study, Pedersen S.M.M., Nielsen N.C., Andersen H.J., Olsson J., Svensson U., Malmendal A., Bertram H.C., Indsendt til Journal of Nutrition.

Identification of lactate as a biomarker for consumption of acidfied milk produkts - A H-NMRbased metabonomic study of IBS patients, Pedersen S.M., Nielsen N.C., Andersen H.J., Svensson U., Malmendal A., Bertram H. C., Metabomeeting i Lyon, 28-29. april 2008.

A nutrigenomic approach for the action of probiotic bacteria - A NMR-metabonomic study of biofluids, Pedersen S.M., Malmendal A., Nielsen N.C., Andersen H.J, Svensson U., Bertram H.C., Mundtlig præsentation og poster til Det 29. Danske NMR møde, Nyborg d. 14-15 januar 2008.

A nutrigenomic approach for the acton of probiotics - A NMR study of biofluids and tissues, Pedersen S. M., Malmendal A., Nielsen N.C., Andersen H.J., Svensson U., Bertram H.C., Poster til 6th Annual iNANO Meeting d. 6. feb. I Århus.

Bedre tarmflora - mindra gas, Pedersen, S. M. & Bertram, H. C., Mælkeritidende (2007) 16; 354-355

A Nutrigenomic Approach on the Molecular Mechanims Behind the Action of Probiotics, Pedersen, S. M.; Malmendal, A.; Nielsen, N. C.; Andersen, H. J.; Svensson, U. & Bertram, H. C., Nutrigenomicz i Danmark, Slagelse - 27.-28. marts 2007.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2010-106

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk