Mælkemineralblanding til kalciumberigelse af fødevarer

Projektets formål er at undersøge biotilgængeligheden af kalcium fra fødevarer beriget med forskellige kalciumkilder; kalcium fra mælkemineralblanding samt kalcium fra to forskellige kalciumkarbonatkilder.

Af: Grith Mortensen 

Herunder undersøges betydningen af fødevaretypen, eventuelle forskelle i absorptionen mellem unge og postmenopausale kvinder samt kalciumabsorptionens eventuelle interaktion med jernabsorption.

Disse undersøgelser udføres ved kostforsøg med frivillige forsøgspersoner samt forsøg i rotter og tarmcellekulturer. Yderligere undersøges effekten af bioaktive peptider og proteiner såsom kaseinphosphopeptid (CPP) og osteopontin på kalciumtilgængeligheden.

Projektet foregår i samarbejde mellem danske forskningsinstitutioner og mejeribruget, og forventes at levere ny viden omkring vitaminer og vitaminberigelse i forhold til mejeriprodukter.

Projekt: 1. januar 2000 - 30. april 2004

Budget: 3.020.042 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Afslutningsrapport: September 2004

Projektleder: Klaus Bukhave

Institution: KVL, Institut for Human Ernæring

Deltagere: Forskningsassistent Lisbeth Grinder-Pedersen, KVL

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (5) 2002.

Kalciumberigelse ved hjælp af mælkemineraler - er det en ernæringsmæssig gevinst? 13/14 (2005) 347-351.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2004-62

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk