Mælkemineralblanding til kalciumberigelse af fødevarer
Projektets formål er at undersøge biotilgængeligheden af kalcium fra fødevarer beriget med forskellige kalciumkilder; kalcium fra mælkemineralblanding samt kalcium fra to forskellige kalciumkarbonatkilder.
Af: Grith Mortensen
Herunder undersøges betydningen af fødevaretypen, eventuelle forskelle i absorptionen mellem unge og postmenopausale kvinder samt kalciumabsorptionens eventuelle interaktion med jernabsorption.
Disse undersøgelser udføres ved kostforsøg med frivillige forsøgspersoner samt forsøg i rotter og tarmcellekulturer. Yderligere undersøges effekten af bioaktive peptider og proteiner såsom kaseinphosphopeptid (CPP) og osteopontin på kalciumtilgængeligheden.
Projektet foregår i samarbejde mellem danske forskningsinstitutioner og mejeribruget, og forventes at levere ny viden omkring vitaminer og vitaminberigelse i forhold til mejeriprodukter.
Projekt: 1. januar 2000 - 30. april 2004
Budget: 3.020.042 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Afslutningsrapport: September 2004
Projektleder: Klaus Bukhave
Institution: KVL, Institut for Human Ernæring
Deltagere: Forskningsassistent Lisbeth Grinder-Pedersen, KVL
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (5) 2002.
Kalciumberigelse ved hjælp af mælkemineraler - er det en ernæringsmæssig gevinst? 13/14 (2005) 347-351.