Karakterisering af immun-modulerende komponenter i mælk
Projektets formål er at identificere komponenter i mælk som har immun-modulerende egenskaber og desuden karakterisere de cellulære mekanismer der påvirkes af den immun-modulerende komponent.
Af: Grith Mortensen
Undersøgelser har vist, at nogle mælkeproteiner og peptider heraf kan påvirke immunforsvaret, fx ved enten at stimulere eller hæmme celledeling.
Sådanne immun-modulerende komponenter i mælken kan tænkes udnyttet i udvikling af nye levnedsmidler med særlige ernæringsmæssige egenskaber, såkaldte funktionelle fødevarer.
Projekt: 1999 - 2002
Budget: 2.758.412 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Afskutningsrapport: Marts 2003
Projektleder: Hanne Frøkiær
Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Biokemi og Ernæring
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2000) 13.
Interactions between Milk Proteins and the Immune System: Modulation of Nonspecific and Antigen- Specific Immune Responses (2004) ph.d. afhandling. Susanne Brix Pedersen