Smørfedt og smørfedtblandingers ernæringsmæssige betydning

Formålet med projektet er at belyse hvordan smørfedt og blandinger af smørfedt og vegetabilske olier påvirker blodlipidmønstret.

Af: Grith Mortensen 

For at belyse, hvordan smørfedt og blandinger af smørfedt og vegetabilske olier påvirker blodlipidmønstret og dermed risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme, er gennemført to humane kostforsøg og et rotteforsøg.

De første kostforsøg omfattede 12 unge mænd og undersøgte virkningen af tilsætning af rapsolie til smørfedt samt effekten af omestring. Det blev konkluderet, at placeringen af fedtsyrerne i triglyceriderne ikke har nogen effekt på de undersøgte parametre – blandt andet totalcholesterol, LDL (det dårlige cholesterol), HDL (det gode cholesterol), apoprotein-A1 og B i plasma – men at en lavere mængde af myristin- og palmitinsyre samt øget mængde af linolensyre, som det ses i kommercielle blandingsprodukter, generelt giver et fald i indholdet af totalcholesterol og LDL-cholesterol i forhold til ren smørfedt.

Det andet kostforsøg havde til formål at fastslå virkningen af en ændring i forholdet mellem mættede og umættede fedtsyrer. De tre undersøgte fedtstoftyper gav ikke anledning til målelig effekt hos raske unge forsøgspersoner med relativt lavt cholesterolniveau, hvilket måske ville have været tilfældet hos midaldrende mænd med let forhøjet cholesterolindhold i blodet.

Projekt: 1992 - 1995

Budget: 5.700.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Afslutningsrapport: December 1995

Projektleder: Gunhild Hølmer

Institution: BioCentrum-DTU

Deltagere: Brittmarie Sandström, KVL - Institut for Human Ernæring

 

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1995-6

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk