Effekt af høje hydrostatiske tryk på valleproteiner

Formålet med projektet var at tilvejebringe viden om højtryksbehandlingens effekt på beta-lactoglobulin, da dette kvantitativt vigtigste valleprotein har vist sig at være særligt trykfølsomt.

Af: Grith Mortensen 

Projektet har koncentreret sig om at udvikle metoder til undersøgelse af høje tryks indflydelse på mælkeproteiner og at anvende disse til at karakterisere de ændringer, der sker med valleproteiner især med hensyn til funktionelle egenskaber.

Der er vist, at denatureringen af beta-lactoglobulin foregår i tre stadier afhængig af trykkets størrelse. Når der trykkes med maksimalt 50 MPa dannes en reversibel ”tryksmeltet” tilstand, hvor thiolgrupper bliver mere aktive. Op til 200 MPa sker en reversibel ”trykudfoldning” svarende til en mindskelse af proteinets volumen på 73 ml/mol. Ved tryk over 200 MPa sker en irreversibel omdannelse af proteiner, og aggregering og geldannelse kan indtræde.

Projekt: 1996 - 1999

Budget: 4.793.812 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 2

Afslutningsrapport: December 1999

Projektleder: Leif Skibsted 

Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet 

 

 

Publikationer og præsentationer

In Situ Measurements of pH changes in beta-Lactoglobulin Solutions under High Hydrostatic Pressure. Journal of Agricultural and Food Chemistry (2007) Vol. 55, 11; 4422-4428. Orlien, V.; Olsen, K. & Skibsted, L. H.

Mælkeritidende: 5/1996, 4/1998 og 6/2000.

International Dairy Journal (1998) 8, 113-118.

Milchwissenschaft (1999) 54, 543-546.

Journal of Dairy Research (1999) 65, 545-558.

Journal of Agricultural and Food Chemistry (1999) 47, 3986-3990.

Journal of Agricultural and Food Chemistry (2000) 48, 8, 3086-3089.

Food Chemistry (2003) 80, 255-260.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1999-28

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk