Effekt af laktose og rispulver i den indledende behandling af børn med akut underernæring

Globalt regner man med, at der blandt børn under 5 år er 36 millioner, der lider af moderat akut underernæring (MAM) og 19 millioner, der lider af svær akut underernæring (SAM), og at der årligt dør ca. 3 millioner pga. underernæringen. Udover den store risiko for infektioner og død medfører underernæringen reduceret intellektuel udvikling, øget risiko for sygdomme senere i livet og nedsat arbejdsevne.

Af: Grith Mortensen 

Komælk spiller en central rolle i behandling af børn med akut underernæring. Traditionelt har man især været opmærksom på mælkens indhold af protein og mineraler, mens man ikke har tillagt laktose særlig betydning. Men der er en del, der tyder på, at laktose også i sig selv kan have gavnlige effekter for underernærede børn. Imidlertid er der også bekymring for, at underernærede børn med diarre lider af laktoseintolerans. Diarre er en hyppig og alvorlig komplikation til underernæring, hvilket ofte medfører, at man afbryder behandling med mælkeholdige produkter og erstatter den med en behandling, der ikke er ernæringsmæssigt optimal.

Projektets formål er at undersøge betydningen af laktose i behandling af børn med akut underernæring. Dette gøres via kliniske studier, der gennemføres i samarbejde med en stor, velfungerende ernæringsenhed på Mulago Hospital, Kampala, Uganda.

Projekt: Januar 2016 - Marts 2020

Budget: 2.325.000 DKK

Finansiering: Mejeribrugets ForskningsFond, Københavns Universitet, US Dairy Export Council 

Projektleder: Kim Fleischer Michaelsen

Institution: Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Deltagere: Henrik Friis, Christian Mølgaard, Benedikte Grenov, Institut for Idræt og Ernæring
Elizabeth Kiboneka, Harriet Nambuya, Jolly Kamugisha, Mulago Hospital, Kampala, Uganda

 

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk