Børn har brug for næring og energi for at vokse og udvikle sig
Skolemad i tråd med kostrådene kan betyde, at alle børn får en vigtig del af den mad og ernæring, de har brug for i løbet af skoledagen. Skolemad kan forbedre børns sundhed på kort sigt og være en løftestang for maddannelse og være med til at gøre børn bevidste om råvarer, mad og måltider og klæde dem på til at træffe sunde mad-valg senere i livet.
Der er solid evidens for de ernæringsmæssige fordele ved skolemad. Der er i stigende grad også fokus på de afledte effekter, som for eksempel muligheden for at:
o skabe et bedre læringsklima og social sammenhængskraft i skolen
o opnå læringsmæssige fordele
o integrere undervisning om fødevarer og klima i undervisningen
o modvirke ulighed i sundhed
o skabe fordele for lokalsamfundet i og omkring skolen5.
For at opnå en størst muligt positiv effekt på koncentration, læring og trivsel skal der mere til end selve maden og måltidsrammen.
Det betyder mindst lige så meget, at der er tilstrækkeligt med mad, og at den opleves som velsmagende, ellers bliver den nemlig slet ikke spist.
Det er også væsentligt, at eleverne involveres i måltidet, og at skolen prioriterer det. Gode skolemåltider er også kendetegnet ved, at der er tilstrækkelig tid og mulighed for at spise i rolige og hyggelige omgivelser i fællesskab med kammeraterne.
Flere af vores nabolande har nationale madordninger, som har meget tydelige resultater for folkesundheden og lige muligheder i livet. I Sverige har voksne, der er vokset op med en skolemadsordning blandt andet 3% mere i livstidsindkomst end deres jævnaldrende. Effekten var størst for elever fra familier med en lav indkomst.
Mere info
Der foreligger en række studier og rapporter, som omhandler børn og skolemad. Herunder er der links til udvalgte:
Skolebørnsundersøgelsen (The Health Behaviour in School-aged Children Study (HBSC))
Generation Sunde Børn Syddansk Universitet mfl
Mad og måltider i skolen Aarhus Universitet
Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge, en vidensrapport DTU mfl.
Holdninger til skolemad i Danmark Madkulturen 2024
Børn, unge og mad Arlafonden 2025