11. juli 2024

De officielle Kostråd justeret sommeren 2024


Mejeriprodukter, som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, indeholder både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk). Calcium er vigtig for bl.a. knogler og tænder.

I sommeren 2024 øgede Fødevarestyrelsen mængdeanbefalingerne for mejeriprodukter i De officielle Kostråd en smule. Også for fuldkorn og æg blev anbefalingerne justeret op. LÆS FØDEVARESTYRELSENS NYHED OM DETTE HER.

Det betyder, at den overordnede guideline for mejeriprodukter i De officielle Kostråd nu hedder:

”For mejeriprodukter justeres til: ’250-350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser efter De officielle Kostråd’. Børn og unge er den gruppe, der har brug for mest, og anbefalingerne specificeres derfor ift. aldersgrupper på altomkost.dk.”

”Når du vælger magre mejeriprodukter frem for federe varianter, får du de vigtige næringsstoffer og samtidig færre kalorier. Du kan godt spise lidt af de federe mejeriprodukter – men kun engang imellem. Spiser du mange mejeriprodukter, bidrager det til øget klimabelastning.”

Oversigt over alle justeringerne af De officielle Kostråd

De officielle Kostråd gælder nu for aldersgruppen 2-70 år. Tidligere var målgruppen 2-65 år.

Æg: Anbefalingen stiger fra 2 til 3 æg om ugen. Således vil det i kostrådet lyde: ’varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. 3 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost’.

Fuldkorn: Den anbefalede mængde stiger fra 75 g til 90 g om dagen. Kostrådet vil fremover være: ’Spis 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere. 90 g fuldkorn svarer fx til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød + en lille portion fuldkornspasta’.

Kaffe: Under kostrådet ’sluk tørsten i vand’ tilføjes: ’Hvis du som voksen drikker kaffe, så hold dig til højst 4 kopper om dagen’.

Mejeriprodukter:

Børn på 2-3 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1/4 skive ost (ca. 5 g) om dagen.
Børn på 4-10 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml) samt ½ skive ost (ca. 10 g) om dagen.
Børn og unge på 11-17 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml, dog op til 350 ml ved pubertet og høj vækst) samt 1 skive ost (ca. 20 g) om dagen.
Voksne på 18-70 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1 skive ost (ca. 20 g) om dagen.

Men hvad hvis man ikke ønsker at drikke og spise mælkeprodukter? Hvordan får man calcium uden mælk og mejeriprodukter?

Fødevarestyrelsen skriver følgende til dem, som ikke drikker mælk eller spiser mejeriprodukter:

”Mælkeprodukter og ost er vigtige kilder til næringsstoffer. Det gælder særligt calcium (kalk).

• Mælk indeholder ca. 120 mg calcium pr. 100 ml.

• Surmælksprodukter, som fx yoghurt, tykmælk og ylette, indeholder mellem 120-190 mg calcium pr. 100 ml.

• Skæreost indeholder mellem 600-1000 mg pr. 100 gram.

De fedtfattige produkter indeholder lige så meget calcium som de fede produkter.

Når du ikke drikker mælk eller spiser mejeriprodukter, skal du sørge for at få calcium fra andre fødevarer. Det kan du fx få fra

• calcium-berigede plantedrikke

• mørkegrønne grøntsager

• nødder

• sardiner

• fuldkornsprodukter.

Du kan også vælge at tage et calcium-tilskud”, SKRIVER FØDEVARESTYRELSEN HER.