De officielle Kostråd
På mejeri.dk støtter vi op om De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima fra Fødevarestyrelsen. Kostrådene er udformet af ernæringseksperter og bygger på solid forskning og viden på området. De er anbefalinger til mad og drikke, der med Fødevarestyrelsens ord er "godt for sundhed og klima". Læs mere her og bliv klogere på De officielle Kostråd.
De 7 officielle Kostråd gælder for hovedparten af den danske befolkning. Undtagelserne er børn under 2 år, småtspisende ældre og personer, der har en sygdom, som stiller andre krav til maden.
For gravide, ammende og personer over 70 år samt personer, der ikke spiser fisk, kød eller mejeriprodukter, er der udviklet et sæt supplerende kostråd.
De officielle Kostråd
-
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
-
Spis flere grøntsager og frugter
-
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
-
Spis mad med fuldkorn
-
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
-
Spis mindre af det søde, salte og fede
-
Sluk tørsten i vand
Spis planterigt, varieret, og ikke for meget. Således lyder det første – og vigtigste – kostråd. Følger man dette, er man allerede godt på vej. Planterig og varieret mad, indeholder grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø, fuldkornsprodukter, kartofler, fisk, æg, mejeriprodukter og planteolier samt en mindre mængde kød. Variation er vigtig for at få alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, din krop har brug for. Samtidig er det vigtigt for både din sundhed og klimaet, at du ikke spiser for meget. Vægten bliver lettere at holde, og man forebygger en række livsstilssygdomme. De officielle Kostråd viser vejen til mad og drikke, der "er godt for sundhed og klima".
"De officielle Kostråd er udformet af eksperter på området og bygger på al den viden, der er om kost og sundhed. Vi bakker op om kostrådene og tager altid udgangspunkt i dem, når vi udformer vores kommunikationsmateriale."
- Merete Myrup, Ernæringschef Mejeri, Landbrug & Fødevarer
Det er let at lade sig forføre af spændende diæter, såkaldte ”super foods” og nye kontroversielle undersøgelser, der skaber overskrifter i medierne. Men en ny undersøgelse er ikke lig med sandheden – for at få den må man kigge på den samlede evidens. Det er netop dét, kostrådene baserer sig på. De officielle Kostråd er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og taler for en sund og varieret kost, som ikke udelukker enkelte fødevaregrupper.
Læs mere om De officielle Kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
250-350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Mængden afhænger af alder, se infoboks nedenfor.
Brug ost i maden eller som pålæg. Ca. 20 g ost (1 skive) om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Mængden er mindre for børn. Hvis du ikke spiser ost, skal du i stedet for 20 g ost spise 100 ml mælk eller mælkeprodukt.
Det anbefalede daglige indtag af mælk, mælkeprodukter og ost
- Børn på 2-3 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1/4 skive ost (ca. 5 g).
- Børn på 4-10 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml) samt ½ skive ost (ca. 10 g).
- Børn og unge på 10-17 år: Et alm. glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 300 ml, dog op til 350 ml ved pubertet og høj vækst) samt 1 skive ost (ca. 20 g).
- Voksne på 18-70 år: Et lille glas mælk + en lille portion mælkeprodukt (i alt ca. 250 ml) samt 1 skive ost (ca. 20 g).
Selvom smør er et mejeriprodukt, skelner kostanbefalingerne mellem det og fødevaregruppen "mælk, yoghurt og ost". Smør er kendt for den dejlige smag, men på grund af det højere indhold af fedt og lavere indhold af calcium anbefales et begrænset indtag som en del af en afbalanceret kost
Mejeriprodukter, som f.eks. mælk, yoghurt og ost er kilder til vigtige næringsstoffer, herunder protein, calcium, vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12 og fosfor. Hvis man fjerner mejeriprodukter fra kosten eller begrænser indtaget, skal man være opmærksom på, om kosten giver nok af de vigtige vitaminer og mineraler, især calcium. Beslutningen om at fjerne fødevaregrupper fra kosten bør tages i samråd med en ekspert, f.eks. en læge eller autoriseret diætist.