Fast modnet
Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, Parmesan og Manchego. Vi kalder typen for fast modnet. I de senere år har mange danske mejerier udviklet oste, der på hver deres måde bidrager med noget nyt i dette segment, fx Krystalost, Diamantost, Vesterhavsost mfl.
Kokke elsker de faste modne oste, fordi de er en rig kilde til grundsmagen umami, som forstærker smagen af de andre råvarer i saucer, salater og mange andre retter som gratinering eller revet i en fars eller creme.
På hjemlige spiseborde har typen også vundet voldsom popularitet de senere år, fordi den udtryksfulde duft og den sødmefulde ostemasse med små lækre knas af krystalliseret aminosyre har enorm smagsmæssig appeal til både novicer og garvede ostekendere.
Med en god øl eller et glas cider på siden er de efterhånden talrige hjemlige udgaver af typen blandt osteverdenens ypperste bidder.
Læs om andre danske oste
BLÅSKIMMEL/DANABLU
Blåskimmelkulturen skaber en af verdens mest attråede, komplekse og smagsintense madvarer. I Danmark har vi vores helt egen blåskimmel-variant. Danablu, der siden 2003 har været BGB-certificeret.
RYGEOST
Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.
DANSKE BGB-OSTE
4 danske oste er BGB-mærkede, nemlig havarti, esrom, danablue og danbo. Læs mere om EUs BGB-mærke, der er en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark.
SMAGEN AF OST
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer. Bliv klogere med Ostesmagskortet.