Danske BGB-oste
BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark.
Danablu, danbo, esrom og havarti. Fire forskellige danske ostetyper som har det tilfælles, at de er blevet tildelt EUs BGB-mærke (Beskyttet Geografisk Betegnelse) – en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. Dermed er de kommet i selskab med verdensberømte oste som italienske Parmigiano Reggiano, franske Emmental de Savoie og en lang række andre europæiske oste, der er beskyttet af EU under mærkerne BGB eller BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse).
Det ægte produkt
Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: danablu, danbo, esrom og havarti.
Når forbrugerne køber en af de fire danske ostetyper med det blå-gule EU-mærkat har de garanti for, at det er det ægte produkt, og ikke en efterligning, de får med hjem. Osten skal altså være fremstillet i Danmark efter nogle bestemte retningslinjer.
Samtidig sørger en kvalitetskontrol for, at BGB-ostene fastholder en høj, ensartet kvalitet. Ostene bliver løbende udtaget til stikprøvekontrol for at sikre, at de lever op til produktions- og kvalitetskravene, herunder de særlige kriterier for smag, lugt, konsistens m.m. for den enkelte ost. Kontrollen udføres af Producentforeningen af Danske BGB- og BOB-Oste i samarbejde med de danske mejerier.
Tre af de danske BGB-oste, esrom, danablu og havarti, eksporteres i vid udstrækning, mens danbo-osten stort set kun sælges på det danske hjemmemarked.
ESROM
Esrom er sammen med danbo, havarti og danablu de fire eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret. Læs historien om esrom her.
HAVARTI
Havarti er det nyeste skud på stammen af danske BGB-oste, der også tæller danbo, esrom og danablue. Herhjemme har havartiosten en lang historie bag sig. Få hele historien om havarti her.
BLÅSKIMMEL/DANABLU
Blåskimmelkulturen skaber en af verdens mest attråede, komplekse og smagsintense madvarer. I Danmark har vi vores helt egen blåskimmel-variant. Danablu, der siden 2003 har været BGB-certificeret.
SMAGEN AF OST
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer. Bliv klogere med Ostesmagskortet.