Danbo med kommen
Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kål, salater og, ja, ost.
Ost med kommen har ry for at have en høj Moses-effekt: Den skiller vandene! Enten elsker man kommen – eller også gør man ikke.
Men den opfattelse bunder formentlig i, at kommen historisk set mest har været anvendt til aromatisering af lagrede, stærke oste, og den slags skal man ganske rigtigt lige vænne sig til.
Men selve kommensmagen er faktisk både frisk og appetitlig med noter af anis, dild og mentol. Det er aromaer, som fint supplerer både milde og kraftigere ostes ofte lidt tungere smagsprofil med noter af smør og nødder.
Det er også kommentilsætningen, som kan flytte en danbo fra at være bedst med en kølig dansk pilsner til at fungere fremragende med mere smagsintense drikke som fx en tør sherry eller en fadlagret chardonnay.
Læs om andre danske oste
DANBO EKSTRA LAGRET
En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig 'ekstra lagret'. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene og garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.
FAST MODNET
Krystalost. Diamantost. Vesterhavsost. Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, fx parmasan. Vi kalder typen for fast modnet.
DANSKE BGB-OSTE
4 danske oste er BGB-mærkede, nemlig havarti, esrom, danablue og danbo. Læs mere om EUs BGB-mærke, der er en anerkendelse af ostenes unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark.
SMAGEN AF OST
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer. Bliv klogere med Ostesmagskortet.