Smagen af ost - en guide
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer, fortæller sensoriker Lisbeth Ankersen. Hun har visualiseret smagen af en række danske oste på et såkaldt Ostesmagslandkort, som - forhåbentlig - kan inspirere både erfarne og knap så erfarne ostespisere til at gå på opdagelse i ostens enorme smagsunivers.
’Brød, smør, nødder, frugt og karamel’.
Umiddelbart ligner det måske ikke beskrivelsen af en ost. Men den er god nok. De fem ord er blot et lille udpluk af de smags- og duftstoffer, man bliver udsat for, når man sætter tænderne i et stykke Vesterhavsost.
Det fremgår af en omfattende kortlægning af smagskomponenterne i en række danske oste, som sensoriker Lisbeth Ankersen har udarbejdet. Efterfølgende har hun placeret ostene på et såkaldt smagslandkort i forhold til fire yderpunkter i ostens sensoriske univers: Mild/fløde, champignon/jord/skimmel, nød/sød/frugt/karamel og stald/sur/umami/ammoniak.
Nemmere at navigere i osteudbuddet
Og hvad kan man så bruge det til?
”Det kan man bruge til flere ting,” svarer Lisbeth Ankersen. ”Idéen er at gøre det nemmere at navigere i udbuddet af oste. Lad os sige, at du godt kan lide Vesterhavsost og har lyst til at prøve nogle oste, der minder om den. Så vælger du naturligvis nogle oste, der befinder sig i samme område af landkortet eller indeholder nogle af de smagsstoffer, som karakteriserer Vesterhavsosten. Er du mere til Hytteost og mild Havarti, vælger du i stedet oste i området ’mild/fløde’, hvor du fx også finder de milde udgaver af hvidskimmel-oste,” siger hun og fortsætter:
På et mere overordnet plan kan man bruge kortet til at skærpe sin bevidsthed om ens egne smagspræferencer. Hvad de forskellige oste egentlig smager af, og hvad man selv synes er en god ost. I stedet for bare at gå efter en stærk eller en mild ost eller noget ’midt imellem’ – ost er langt mere nuanceret end det,” siger hun og understreger sin pointe med at fortælle, at man har registreret ikke færre end 630 forskellige smagsstoffer i ost.
Få Ostesmagskortet
Læs mere om udvalgte danske oste
DANBO
Danmarks nationalost, danbo, er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje. Samtidig er danbo en af de fire danske BGB-mærkede oste.
DANBO EKSTRA LAGRET
En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig 'ekstra lagret'. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene og garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.
DANBO MED KOMMEN
Ost med kommen skiller vandene. Men selve kommensmagen er faktisk både frisk og appetitlig. Læs mere om klassikeren, danbo med kommen, her.
ESROM
Esrom er sammen med danbo, havarti og danablu de fire eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret. Læs historien om esrom her.
FAST MODNET
Krystalost. Diamantost. Vesterhavsost. Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, fx parmasan. Vi kalder typen for fast modnet.
HAVARTI
Havarti er det nyeste skud på stammen af danske BGB-oste, der også tæller danbo, esrom og danablue. Herhjemme har havartiosten en lang historie bag sig. Få hele historien om havarti her.
HVIDSKIMMEL
Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en smagsintens og næsten flydende substans.
RYGEOST
Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.