Pasteurisering af mælk
Mælk, der sælges i Danmark, er normalt altid pasteuriseret, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke drikker eller sælger rå (upasteuriseret) mælk. Her finder du spørgsmål og svar om pasteurisering af mælk.
Hvad er pasteurisering?
Pasteurisering er en lovpligtig og veletableret metode til at sikre fødevaresikkerheden. Det er en enkel opvarmningsproces, hvor mælken opvarmes til min. 72 °C i min. 15 sekunder for at eliminere skadelige mikroorganismer. Al drikkemælk, der sælges fra mejerier i Danmark er pasteuriseret.
Det meste ost i Danmark er produceret af pasteuriseret mælk, men der anvendes bl.a. også termiseret mælk eller rå mælk. Termisering er en varmebehandling, hvor mælken ikke varmes så højt op, hvilket bevarer nogle af mælkens naturlige enzymer, bl.a. lipaser, hvilket f.eks. er ønsket i visse blåskimmeloste.
Nogle forbrugere er i tvivl om, hvorvidt pasteurisering påvirker mælkens ernæringsmæssige indhold.
Pasteuriseringens temperatur og varighed (normalt min. 72 °C i min. 15 sekunder) er meget skånsom og ødelægger derfor hverken mælkens smag eller de ernæringsmæssige egenskaber.
- Christian Bruun Kastrup, Chefkonsulent Mejeri, Landbrug & Fødevarer
Hvad er rå mælk?
Rå mælk har ikke gennemgået en varmebehandling, som f.eks. pasteurisering, og derfor kan rå mælk indeholde skadelige bakterier. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke drikker rå mælk på grund af den øgede risiko for sygdomsfremkaldende bakterier. Gravide, små børn, ældre og mennesker med nedsat immunforsvar har størst risiko.
Der er kun et meget lille marked for rå mælk i Danmark, men det er normalt begrænset til landbofamilier og nogle lokale kunder, der køber direkte fra gården. Sådanne gårde skal have et egenkontrolsystem, der sikrer, at mælken er sikker at drikke, og ”stalddørssalget” skal være godkendt og kontrolleret af Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen oplyser, at i tilfælde, hvor produkter er fremstillet med rå mælk, og fremstillingsprocessen ikke omfatter nogen varmehandling eller nogen fysisk eller kemisk behandling, skal der tydeligt stå "lavet med rå mælk" på etiketten.
Lignende artikler
MÆLKENS KVALITET OG SIKKERHED
For at mælken altid skal have sin friske og lækre smag, er der en række foranstaltninger, der sikrer at al mælk leveres med så høj kvalitet som overhovedet muligt. Her finder du spørgsmål og svar om mælkens kvalitet og sikkerhed.
GENMODIFICERING AF MÆLK
Genmodificering, også kendt som GM og genmodificerede organismer, kendt som GMO, er omdiskuterede emner både i Danmark og i udlandet. Men hvad er genmodificering egentlig? Her finder du spørgsmål og svar om GM og GMO.