Bæredygtighed

Dansk mælkeproduktion hører til blandt de mest klimaeffektive i verden. Men der arbejdes forsat på at øge bæredygtigheden både i stalden og på mejeriet. Læs mere om branchens indsats, forskning på området og det internationale samarbejde.

Mejeriprodukter er en vigtig del af en bæredygtig kost

Det er vigtigt, at vi passer bedst muligt på vor planet og ændrer vore kostvaner, så de bliver mere bæredygtige på den lange bane. Forskelli...

Arla skaber mere værdi med ostevalle

Ostevalle blev tidligere brugt til gødning eller grisefoder, men i dag er vallen i nogle tilfælde mere værd end osten selv. Ved at omdanne v...

Den økologiske mælkeproducent Jens Krogh (nr. 2 fra venstre) foran gårdens biogasanlæg i forbindelse med et debatarrangement om bæredygtighed på stedet. På billedet ses også fødevareordfører Anders Kronborg (S), mælkeproducent Mikkel Juhl Nielsen og uddannelseschef på Bygholm Landbrugsskole Lotte Ipsen. (Foto: Isa Samuelsen)

Et skridt på vejen til CO2-neutralt landbrug

På gården Kroghsminde i Ølgod har Lisbeth og Jens Krogh investeret i et biogasanlæg. Det har bidraget til, at energi - forsyningen af Kroghs...

Malkekøer på marken på mælkeproducent Torsten Wetches ejendom i Himmerland. (Foto: Claus Haagensen)

Græs gør mælken grønnere

Ved udelukkende at fodre sine køer med græs og øge produktionen af kartofler og grøntsager kan mælkeproducent Torsten Wetches gård i dag brø...

Thise Mejeri udviklede mælketypen ’Græsmælk’ i 2017 i samarbejde med landmanden og andelshaveren Torsten Wetche. Hans køer på gården Hvanstrup i Nordjylland lever udelukkende af græs, græsmarksplanter og urter.

Græsmælk – et bud på klimatilpasning

Der er bæredygtige gevinster ved græsmarker. Derfor har gården Hvanstrup i Farsø omstillet til produktion af en ny type mælk, som har fået n...

FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling

Sådan støtter Mejerisektoren FN’s verdensmål

FN ønsker, at der satses mere på bæredygtighed på det globale plan, og har udarbejdet en række mål for, hvordan det kan gøres. Mejerisektore...

Det økologiske mejeri Naturmælk bruger analyseværktøjet RISE til at hjælpe mejeriets 33 andelshavere på vej til at få endnu mere bæredygtige virksomheder.

RISE guider gårde til bæredygtige bedrifter

Bæredygtighed handler om klima og meget mere. Analyseværktøjet RISE hjælper det økologiske mejeri Naturmælk med at måle og udvikle på den en...

Rødkærsbro Mejeri opvarmer byens huse

Den midtjyske by Rødkærsbro er selvforsynende med varme til industri og private. Blandt andet fordi Arlas lokale mejeri i byen sender oversk...

Sådan arbejder mejerisektoren med bæredygtighed

Biogasanlæg på gården, genbrug af varme på mejeriet og gode råd til sammensætning af klimavenlige måltider. Nyt magasin om bæredygtighed i m...

Them genindvinder spildt varme fra osteproduktionen

Energieffektivisering er afgørende for fødevareproduktionens klimaaftryk, og det er noget, der arbejdes med på mange mejerier. Hos Them Meje...

En investering i et såkaldt RO-anlæg betyder, at Them Mejeri har reduceret antallet af daglige lastbiler, der kører overskudsvalle til Arla i Videbæk, fra otte til to.

Them Mejeri dræner valle for vand og mindsker klimaaftryk

Them Mejeri har investeret i et anlæg, der dræner overskudsvalle for vand. Det betyder færre lastbiler på vejene og mindre vandforbrug i mej...

”Vi skal finde løsninger, som reducerer udledninger globalt ”

Vi kan reducere landbrugets udledninger med cirka 20-30 pct., hvis vi tager alle kendte virkemidler i brug, siger Jørgen E. Olesen fra Aarhu...

Forbruger

Bæredygtig mad handler om mere end klima og CO2-aftryk

Bæredygtighed er et emne, der optager mange mennesker. Der er bred enighed om, at vi skal lægge mere vægt på bæredygtighed i fremtiden for a...

Hvad ville der ske, hvis vi afskaffede alle husdyr?

Det fremhæves ofte, at produktionen af animalske fødevarer udleder en del drivhusgasser og derved belaster klimaet. Og det er desværre også ...

Forside til Mejerisektoren og bæredygtighed

Publikation om Mejerisektoren og bæredygtighed

Mejeriforeningen har udgivet en statusrapport om bæredygtighed, hvor vi forsøger at komme rundt om emnet ’bæredygtig kost’ og hvilken rolle,...

”Mælkeproduktion bidrager i høj grad til udledningen af klimagasser, men er faktisk muligt at reducere udledningen med op til 50 pct. på globalt plan,” sagde professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet, i sit indlæg på parallelsessionen ’Green Solutions’ på Nordisk Mejerikongres.

Masser af muligheder for at reducere mælkens klimaaftryk

Nordisk Mejerikongres satte fredag formiddag fokus på mejeribranchens arbejde med bæredygtighed.

De franske (og danske) forbrugere kan med god samvittig fortsætte med at købe ind hos ostehandleren. Ost og andre mejeriprodukter spiller fint sammen med en omlægning til mere bæredygtig kost, viser et stort studie fra det franske universitet, INRA.

Mejeriprodukter passer fint ind i en klimavenlig kost

Et omfattende fransk forskningsprojekt viser, hvordan man med relativt få ændringer af kosten kan reducere klimabelastningen med mindst 40 p...

Ved gallafesten under World Dairy Summit valgte mange af deltagerne at bakke op om 'Rotterdam deklarationen' ved at skrive deres autograf på en stor illustration. Foto: Cashmira Hoogenraad/IDF)

Mejerisektoren gør virkelig en forskel

World Dairy Summit: Topmødet i Rotterdam gjorde det klart, at mejeribranchen spiller en afgørende rolle i opfyldelsen af FN's bæredygtigheds...

Malkekøer fodres i forsøgsstalden i Foulum (Foto: Rasmus Schmidt Jørgensen)

Oregano mod ko-bøvser

Oregano og et stof kaldet 3-NOP kan bremse dannelsen af metan i køernes vom, viser forsøg på Aarhus Universitet Foulum. ”Det her kan meget...

Jeremy Hill, IDF (tv.) og Ren Weng, FAO, havde de store smil fremme efter at have underskrevet 'Rotterdam deklarationen' om mejerisektorens bidrag til en bæredygtig udvikling af kloden. (Foto: Cashmira Hoogenraad/IDF)

FN: Mejerisektoren er afgørende for en bæredygtig udvikling af kloden

Mælkeproduktion er en central del af indsatsen for at afskaffe fattigdom og forsyne verdens befolkning med sikre og sunde fødevarer, lyder d...

Spørg eksperterne

Merete Myrup Christensen
Merete  Myrup
Ernæringschef mælk, Branchesekretariat mejeri

3339 4818

3017 8888

Se profil
Lars Witt Jensen
Lars  Witt Jensen
Senior Marketing Manager

8731 2058

2579 6468

Se profil

400 ansatte på Hobro Mejeri skal corona-testes

Efter at en enkelt medarbejder på Hobro Mejeri er testet positiv for coronavirus, skal alle mejeriets medarbejdere nu testes.

Læs mere

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere