Smør

Smør er et 100 pct. naturligt produkt, som gennem århundreder har været anvendt til madlavning og som tilbehør til brød og andre fødevarer.

Smør er et fedtholdigt og naturligt mejeriprodukt, som kendes i mange kulturer verden over.

Det fremstilles ved at kærne (ælte) syrnet eller usyrnet fløde. Læs mere om fremstilling af smør i afsnittet Smør og kærnemælk.

Smør har en fast konsistens, men bliver meget blødt over stuetemperatur (20° C).Ved opvarmning bliver smør en klar, flydende, gullig fedtmasse og er derfor meget velegnet til stegning og andre former for madlavning.

Smør indeholder mindst 80 pct. mælkefedt, cirka 16 pct. vand., 2 pct. mælkeprotein og 2 pct. salt. Dertil indeholder smør vitamin A, D og E. Smør har et utal af anvendelsesmuligheder.

I Danmark og resten af Nordeuropa har man tradition for at smøre det på brødet. Desuden bruges det til stegning, bagning og som konsistens- og smagsgiver i et utal af forskellige retter.

Der findes et bredt udvalg af smør i de danske butikker:

Saltet smør
Usaltet smør
Klaret smør – smør med mindst 99,7 pct. mælkefedt. Meget velegnet til stegning, da klaret smør bruner ved en meget højere temperatur end almindeligt smør.
Smør med krydderier: Fx hvidløg, persille, chilli og andre smagsgivere. Anvendes typisk til kødretter, bagte kartofler m.m. Et populært tilbehør i grillsæsonen.

Smørbare blandingsprodukter
Et af de mest solgte smørprodukter i Danmark er Kærgården, som er et såkaldt blandingsprodukt, hvor man har tilsat vegetabilsk fedtstof (typisk rapsolie). Derved opnår man to ting: At gøre produktet mere blødt og smørbart i nedkølet tilstand og samtidig reducere indholdet af mælkefedt. Der findes lignende produkter fra en del danske mejerier.

Smørbare blandingsprodukter findes også i en række forskellige varianter med diverse fedtprocenter og smagstilsætninger.

Spørg eksperten

Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent
Se profil

International mælkekonference sætter fokus på klima og sundhed

Der er behov for nytænkning, hvis fremtidens mejeribrug skal bidrage med løsninger til både den globale klimakrise og til de sundhedsmæssige udfordringer, som mange forbrugere står overfor.

Læs mere

Nyt værktøj skal hjælpe Arla-landmænd med at reducere klimabelastning

Arla Foods introducerer et initiativ, der skal tredoble hastigheden af gårdenes CO2-reduktioner over de næste 10 år og opbygge et af verdens største sæt af eksternt verificerede klimadata fra mælkeproduktion.

Læs mere

Massiv interesse for Mejeriernes Skolemælkslegat

430 skoler havde søgt om støtte til sjove og kreative projekter, der fremmer sundhed og fællesskab for eleverne.

Læs mere