Smør
Smør er et 100 pct. naturligt produkt, som gennem århundreder har været anvendt til madlavning og som tilbehør til brød og andre fødevarer.
Smør er et fedtholdigt og naturligt mejeriprodukt, som kendes i mange kulturer verden over.
Det fremstilles ved at kærne (ælte) syrnet eller usyrnet fløde. Læs mere om fremstilling af smør i artiklen om Sådan fremstilles, smør, blandingsprodukter og kærnemælk.
Smør har en fast konsistens, men bliver meget blødt over stuetemperatur (20° C).Ved opvarmning bliver smør en klar, flydende, gullig fedtmasse og er derfor meget velegnet til stegning og andre former for madlavning.
Smør indeholder mindst 80 pct. mælkefedt, cirka 16 pct. vand., 2 pct. fedtfri mælketørstof og 2 pct. salt. Dertil indeholder smør vitamin A, D og E. Smør har et utal af anvendelsesmuligheder.
I Danmark og resten af Nordeuropa har man tradition for at smøre det på brødet. Desuden bruges det til stegning, bagning og som konsistens- og smagsgiver i et utal af forskellige retter.
Der findes et bredt udvalg af smør i de danske butikker:
Saltet smør
Usaltet smør
Klaret smør – smør med mindst 99,7 pct. mælkefedt. Meget velegnet til stegning, da klaret smør bruner ved en meget højere temperatur end almindeligt smør.
Smør med krydderier: Fx hvidløg, persille, chilli og andre smagsgivere. Anvendes typisk til kødretter, bagte kartofler m.m. Et populært tilbehør i grillsæsonen.
Smørbare blandingsprodukter
Et af de mest solgte smørprodukter i Danmark er Kærgården, som er et såkaldt blandingsprodukt, hvor man har tilsat vegetabilsk fedtstof (typisk rapsolie). Derved opnår man to ting: At gøre produktet mere blødt og smørbart i nedkølet tilstand og samtidig reducere indholdet af mælkefedt. Der findes lignende produkter fra en del danske mejerier.
Smørbare blandingsprodukter findes også i en række forskellige varianter med diverse fedtprocenter og smagstilsætninger.
MÆLK
Mælk er en nærende drik med et højt indhold af calcium og proteiner. Læs her om fremstilling af mælk og om de forskellige mælketyper – sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk.
YOGHURT
Yoghurt er et såkaldt syrnet mælkeprodukt ligesom ymer, tykmælk og skyr. Yoghurt har været kendt i århundreder og findes i dag i et utal af forskellige udgaver.