Smør

Smør er et 100 pct. naturligt produkt, som gennem århundreder har været anvendt til madlavning og som tilbehør til brød og andre fødevarer.

Smør er et fedtholdigt og naturligt mejeriprodukt, som kendes i mange kulturer verden over.

Det fremstilles ved at kærne (ælte) syrnet eller usyrnet fløde. Læs mere om fremstilling af smør i afsnittet Smør og kærnemælk.

Smør har en fast konsistens, men bliver meget blødt over stuetemperatur (20° C).Ved opvarmning bliver smør en klar, flydende, gullig fedtmasse og er derfor meget velegnet til stegning og andre former for madlavning.

Smør indeholder mindst 80 pct. mælkefedt, cirka 16 pct. vand., 2 pct. mælkeprotein og 2 pct. salt. Dertil indeholder smør vitamin A, D og E. Smør har et utal af anvendelsesmuligheder.

I Danmark og resten af Nordeuropa har man tradition for at smøre det på brødet. Desuden bruges det til stegning, bagning og som konsistens- og smagsgiver i et utal af forskellige retter.

Der findes et bredt udvalg af smør i de danske butikker:

Saltet smør
Usaltet smør
Klaret smør – smør med mindst 99,7 pct. mælkefedt. Meget velegnet til stegning, da klaret smør bruner ved en meget højere temperatur end almindeligt smør.
Smør med krydderier: Fx hvidløg, persille, chilli og andre smagsgivere. Anvendes typisk til kødretter, bagte kartofler m.m. Et populært tilbehør i grillsæsonen.

Smørbare blandingsprodukter
Et af de mest solgte smørprodukter i Danmark er Kærgården, som er et såkaldt blandingsprodukt, hvor man har tilsat vegetabilsk fedtstof (typisk rapsolie). Derved opnår man to ting: At gøre produktet mere blødt og smørbart i nedkølet tilstand og samtidig reducere indholdet af mælkefedt. Der findes lignende produkter fra en del danske mejerier.

Smørbare blandingsprodukter findes også i en række forskellige varianter med diverse fedtprocenter og smagstilsætninger.

Spørg eksperten

Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent
Se profil

Endnu en britisk mavepuster til mejerierne

Efter tirsdagens nej til May’s Brexit-aftale lever Danmarks 3,7 mia. kr. store mejerieksport til Storbritannien fortsat en usikker tilværelse.

Læs mere

Mejeriernes egne butikker giver uvurderlig forbrugerkontakt

22 af landets mejerier har deres egne udsalgssteder. Og det er et hit både hos kunderne og på mejerierne, som kan teste nye produkter henover disken. Nyeste skud på stammen er Mammen Mejeriernes ’Ost & Deli’, som fik en ’forrygende start’ i julemåneden.

Læs mere

Hold mælken og hovedet koldt

KRYSTALKUGLEN Frygt ikke for veganerbølgen, men kig selskaberne bag plantebaserede produkter i kortene og følg stoppet for aflivning af tyrekalve op med flere håndgribelige tiltag inden for dyrevelfærd og klima. Det er nogle af rådene til mejeribranchen fra to fremtidsforskere.

Læs mere