Ost

Der findes et utal forskellige ostetyper. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Vi præsenterer her et lille udvalg af de klassiske danske oste samt en vejledning i kort guide til ostens smagsunivers.

Danbo, Danablu, Havarti og Esrom er navnene på de fire danske oste, som EU har tildelt BGB-status og dermed anerkendt som noget helt specielt dansk. Vi præsenterer ostene her på siden sammen med en række andre klassiske danske oste.

Hvilke oste, man bedst kan lide, er i sagens natur et spørgsmål om personlig smag. Men med det store udbud af forskellige oste, der er i butikkerne i dag, kan det ind i mellem være svært at orientere sig.

I afsnittet Smagen af ost - en guide kan få lidt hjælp til at orientere sig i den store ostejungle.

Hvordan mælk bliver til ost og hvordan man ude på mejerierne producerer de forskellige ostetyper, kan man læse mere om i afsnittet Sådan fremstilles ost.

Blåskimmel/Danablu

Penicillium roqueforti. Sådan hedder blåskimmelkulturen, der skaber en af verdens mest attråede, komplekse og smagsintense madvarer. I Danma...

Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort Danboen til folkeeje, og samtidig er Danbo ...

Danbo ekstra lagret

En Danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig 'ekstra lagret'. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene som en...

Danbo med kommen

Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kå...

Danske mejerier må i dag sætte det blå-gule BGB-mærke på fire ostetyper: Danablu, Danbo, Esrom og Havarti. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Danske BGB-oste

BGB-mærket giver danske mejerier eneret på at producere fire ostetyper med unikke kvaliteter og særlig tilknytning til Danmark.

Esrom

Esrom er sammen med Danbo, Havarti og Danablu de fire eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret ligesom fx Serranos...

Fast modnet

Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, Parmesa...

Havarti

Havarti er det nyeste skud på stammen af danske BGB-oste, men herhjemme har osten en lang historie bag sig.

Hvidskimmel

Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en smagsintens og næsten flydende substans.

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førs...

Ostesmagskort

Smagen af ost - en guide

En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer,...

Spørg eksperterne

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning

3339 4809

2098 7518

Se profil
Naja Locht
Naja  Locht
Konsulent

8731 2027

Se profil

Fyrtårnet ragede op over rivalerne

Restauranten Studio brugte Fyrtårnsost fra Thise Mejeri i den ret, der sejrede i ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere

Landmænd og gæster i tæt dialog

400 familier tog på landet og fik en personlig rundvisning på en gård, da der søndag blev holdt Åbent Landbrug i en anderledes udgave.

Læs mere

Topkokke dyster på osteretter

Danske oste er i centrum, når ni af landets dygtigste kokke konkurrerer om at lave ’Danmarks bedste osteret 2020’.

Læs mere