Ost
Der findes et utal forskellige ostetyper. Lige fra den milde hytteost til stærke blåskimmeloste. Vi præsenterer her et lille udvalg af de klassiske danske oste samt en vejledning i kort guide til ostens smagsunivers.
Danbo, danablu, havarti og esrom er navnene på de fire danske oste, som EU har tildelt BGB-status og dermed anerkendt som noget helt specielt dansk. Vi præsenterer ostene her på siden sammen med en række andre klassiske danske oste.
Hvilke oste, man bedst kan lide, er i sagens natur et spørgsmål om personlig smag. Men med det store udbud af forskellige oste, der er i butikkerne i dag, kan det ind i mellem være svært at orientere sig.
I afsnittet Smagen af ost - en guide kan få lidt hjælp til at orientere sig i den store ostejungle.
Hvordan mælk bliver til ost og hvordan man ude på mejerierne producerer de forskellige ostetyper, kan man læse mere om i afsnittet Sådan fremstilles ost.
BLÅSKIMMEL/DANABLU
Blåskimmelkulturen skaber en af verdens mest attråede, komplekse og smagsintense madvarer. I Danmark har vi vores helt egen blåskimmel-variant. Danablu, der siden 2003 har været BGB-certificeret.
ESROM
Esrom er sammen med danbo, havarti og danablu de fire eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret. Læs historien om esrom her.
DANBO
Danmarks nationalost, danbo, er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje. Samtidig er danbo en af de fire danske BGB-mærkede oste.
HAVARTI
Havarti er det nyeste skud på stammen af danske BGB-oste, der også tæller danbo, esrom og danablue. Herhjemme har havartiosten en lang historie bag sig. Få hele historien om havarti her.
FAST MODNET
Krystalost. Diamantost. Vesterhavsost. Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som de meget kendte udenlandske oste, fx parmasan. Vi kalder typen for fast modnet.
DANBO MED KOMMEN
Ost med kommen skiller vandene. Men selve kommensmagen er faktisk både frisk og appetitlig. Læs mere om klassikeren, danbo med kommen, her.
DANBO EKSTRA LAGRET
En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig 'ekstra lagret'. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene og garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.
HVIDSKIMMEL
Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en smagsintens og næsten flydende substans.
RYGEOST
Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.
SMAGEN AF OST
En ost er meget mere end bare 'mild' eller 'stærk'. Ost er en meget nuanceret fødevare, der kan indeholde over 600 forskellige smagsstoffer. Bliv klogere med Ostesmagskortet.
Umami
Ost er fyldt med umami. De fleste kender salt, sødt, bitter og surt, men hvad er umami og hvordan bruger vi den i vores madlavning?
Christian Bruun Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning, Landbrug & Fødevarer/Skejby
MÆLK
Mælk er en nærende drik med et højt indhold af calcium og proteiner. Læs her om fremstilling af mælk og om de forskellige mælketyper – sødmælk, letmælk, minimælk og skummetmælk.
YOGHURT
Yoghurt er et såkaldt syrnet mælkeprodukt ligesom ymer, tykmælk og skyr. Yoghurt har været kendt i århundreder og findes i dag i et utal af forskellige udgaver.
SMØR
Smør er et 100 pct. naturligt produkt, som gennem århundreder har været anvendt til madlavning og som tilbehør til brød og andre fødevarer.