Homogenisering af mælk

En stor del af den mælk, der sælges i Danmark er homogeniseret. Men hvad er homogenisering egentlig for noget? Her finder du spørgsmål og svar om homogenisering af mælk.

Produktion
Mælkeproduktion
Kvalitet

Hvad er homogenisering?

Når ubehandlet mælk opbevares eller henstår, stiger mælkefedtet op til overfladen. Homogenisering er en proces, hvor fedtkuglerne gøres mindre, hvilket gør at de holder sig svævende i mælken, hvilket giver en ensartet (homogen) konsistens. Homogeniseringen sker ved at mælken sendes gennem små kanaler under højt tryk. Homogenisering gør mælken hvidere, da det højere antal fedtkugler giver en anden lysbrydning.

Flere forbrugere er i tvivl om hvorvidt homogenisering påvirker mælkens ernæringsmæssige indhold.

 

Da homogenisering er en mekanisk proces, hvor fedtet i mælken fordeles mere ligeligt, er det alene de fysiske egenskaber der ændres. Mælkens ernæringsmæssige sammensætning ændres ikke.
Christian Bruun Kastrup, Chefkonsulent Mejeri, Landbrug & Fødevarer

 

Homogeniseres al mælk?

En stor del af den mælk, der sælges i Danmark er homogeniseret - der er dog visse undtagelser. Traditionel skummetmælk og piskefløde homogeniseres ikke – skummetmælken indeholder så lidt fedt, at den alligevel ikke vil danne et flødelag på toppen, og hvis piskefløde homogeniseres, kan den ikke piskes til skum. Økologisk mælk homogeniseres oftest heller ikke. En af tankegangene bag de økologiske produkter har traditionelt været at behandle mælken så lidt som muligt.

spørg eksperten

Christian Bruun Kastrup
Christian Bruun  Kastrup
Chefkonsulent, Fødevarelovgivning
Se profil

Endnu en britisk mavepuster til mejerierne

Efter tirsdagens nej til May’s Brexit-aftale lever Danmarks 3,7 mia. kr. store mejerieksport til Storbritannien fortsat en usikker tilværelse.

Læs mere

Mejeriernes egne butikker giver uvurderlig forbrugerkontakt

22 af landets mejerier har deres egne udsalgssteder. Og det er et hit både hos kunderne og på mejerierne, som kan teste nye produkter henover disken. Nyeste skud på stammen er Mammen Mejeriernes ’Ost & Deli’, som fik en ’forrygende start’ i julemåneden.

Læs mere

Hold mælken og hovedet koldt

KRYSTALKUGLEN Frygt ikke for veganerbølgen, men kig selskaberne bag plantebaserede produkter i kortene og følg stoppet for aflivning af tyrekalve op med flere håndgribelige tiltag inden for dyrevelfærd og klima. Det er nogle af rådene til mejeribranchen fra to fremtidsforskere.

Læs mere