Skolemad på skemaet
Debatten om skolemad er for alvor blevet aktuel i Danmark. Senest er der i februar 2024 stillet beslutningsforslag i Folketinget om at indføre skolemad i den danske folkeskole. Vores nabolande har allerede helt eller delvist indført skolemad, og i Sverige får kommuner tilskud til madordningen, men herhjemme er debatten om skolemad anderledes kontroversiel: I Danmark debatterer vi nemlig hvorfor, vi skal indføre gratis skolemad og uenigheden drejer sig ofte om, hvorvidt frokosten bør være statens eller familiens ansvar. Spørgsmålet er, om det giver mening at diskutere, når vi allerede kender til de beviste fordele ved skolemåltider?
Sunde børn lærer bedst
Der er efterhånden ret stærke beviser for, at et gratis skolemåltid både styrker elevernes faglige præstation og samtidig styrker deres sundhed. Både nationale og internationale studier har vist, at gratis skolemad har en positiv effekt på elevernes forudsætninger for læring, øger børns indtag af sunde fødevarer og sikrer en sundere kost. Selvom et sundere kostindtag ses på tværs af sociale klasser, er det særligt tydeligt blandt børn fra lavindkomstfamilier. Samtidig har fælles madordninger den effekt, at børnene i højere grad føler sig inkluderede i det sociale fællesskab. Der er derfor noget, der tyder på, at vi kan påvirke både social ulighed og ulighed i sundhed, når vi tilbyder en gratis frokost til de danske elever.
Et andet interessant fund er, at gratis skolemad ikke synes at have negative virkninger på vægten og i nogle tilfælde faktisk kan reducere risikoen for overvægt. Halvdelen af danskerne er i dag overvægtige, og derfor er det også værd at overveje, om gratis skolemad potentielt kan have en positiv indvirkning på en af samfundets store sundhedsmæssige udfordringer.
Det er på tide, at diskussionen om hvorfor, vi skal have skolemad på skemaet, afløses af interessen for, hvordan vi med initiativet optimerer vores børns sundhed og læringsforudsætninger på tværs af socioøkonomiske forskelle. Netop derfor går en række relevante aktører nu fra ord til handling og arbejder sammen om at sikre sund skolemad i den danske folkeskole.
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG