Sammen om en ansvarlig fremtid i Europa

Politikere skal sætte rammer - ikke styre hospitalskøkkener 

Region Syddanmark har sat ambitiøse klimamål for hospitalernes mad. Men pengene følger ikke med målene, og det skaber udfordringer for køkkenerne. Det var et af de centrale budskaber fra Mejeriforeningens politiske seminar på Odense Universitetshospital.

Regionsrådsmedlem Sara Darling Berg Jørgensen fra SF arbejder selv som SOSU-assistent på Svendborg Sygehus, hvor hun har været i syv et halvt år. Hun ved derfor fra egen erfaring, hvordan udfordringerne ser ud, når klimamål skal forenes med ernæring.

"Jeg har på egen hånd oplevet, hvilke udfordringer man støder ind i forhold til klima og bæredygtighed kontra ernæring” fortæller hun.

Seks principper skal vise vejen

Region Syddanmark har vedtaget at nedbringe klimabelastningen fra fødevareindkøb med 25 procent i 2025. For at nå målet har regionen udarbejdet seks principper for bæredygtige fødevareindkøb:

  1. Flere plantebaserede råvarer
  2. Årstidsbestemte menuer, der følger sæsonerne
  3. Måltider af høj kvalitet, lavet fra bunden
  4. Mindre madspild
  5. Bæredygtige indkøbskrav
  6. Understøttende indsatser

"Vi er heldige at have kompetente medarbejdere, som kan løse den opgave inden for de rammer, vi sætter," siger Sara Darling Berg Jørgensen.

Differentier mellem raske og syge

En central pointe for regionspolitikeren er, at hospitalerne skal differentiere mellem raske og syge ældre. For de mest sårbare patienter vejer ernæring tungere end klimamål.

"Man skal differentiere mellem, om man er en rask ældre eller en sårbar og udsat ældre. Der vejer ernæring højere end klimamålene. OUH benytter allerede denne differentiering," forklarer hun.

Det bekræftes af køkkenchefen på OUH, Camilla Bent Frederiksen, som fortæller, at cirka 70 procent af patienterne har brug for energi- og proteinrig mad, som skal understøtte deres behandling. I denne sammenhæng er mejeriprodukter og kød vigtige - både fordi disse fødevarer tilfører proteiner til måltiderne, men også fordi de er med til at gøre maden genkendelig, hvilket er afgørende i forhold til patienternes lyst til at spise maden.

Nationale retningslinjer mangler

På seminaret blev der diskuteret, om der skal være nationale retningslinjer for at minimere forskelle mellem regionerne. Sara Darling Berg Jørgensen mener, at politikerne skal sætte rammerne, men ikke blande sig i den daglige drift.

"Jeg så gerne, at man lavede noget samarbejde på tværs af fagfolk og politikere, så vi ud fra de faglige anbefalinger kan udstikke nogle mål og retningslinjer politisk. Men politikerne skal ikke bestemme direkte, hvad der skal ske i regionerne. Der skal vi have tillid til, at fagfolkene løser opgaven på den bedst mulige måde," siger hun.

Penge skal følge med klimamålene

Det største problem er ifølge regionspolitikeren, at klimamålene ikke følges af øgede budgetter. Fra seminaret tager hun et klart budskab med:

"Det slog mig, at selvom vi har højnet kravene til dem omkring at sænke deres CO2, har penge ikke fulgt med. Det er klart, at der økonomisk er brug for et løft, når vi ønsker, at de skal indkøbe bedre og mindre CO2-belastende råvarer. Vi skal være opmærksomme på i fremtiden at tilføje flere penge, hvis vi skal fortsætte med at klimareducere."

Kun på den måde kan regionerne sikre, at de ældre får god og næringsrig mad, mens klimaaftrykket samtidig reduceres.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev 

I Mejeriforeningen har vi lavet et nyhedsbrev, der undersøger emner, der befinder sig i snitfladen mellem fødevarer, bæredygtighed og sundhed. Nyhedsbrevet udkommer digitalt, fire gange årligt. Synes du det lyder interessant? Så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG