Mejeri i en sund og bæredygtig, europæisk fødevaresektor:

Nye kostråd til vegetariske måltider

I slutningen af februar lancerede Fødevarestyrelsen en række nye kostråd til vegetariske måltider til børnehavebørn. Kostrådene skal gøre det nemmere at sammensætte en sund og planterig kost til børn i alderen 2-6 år og indeholder tre værktøjer, der skal vejlede personalet i landets børnehaver i at sammensætte måltider med mange grøntsager. Når børnehavebørn får vegetariske måltider, skal der tages andre hensyn for at sikre, at de får den tilstrækkelige næring. Her spiller mejeriprodukter såsom mælk og ost en vigtig rolle.

Overordnet anbefaler Fødevarestyrelsen, at børnehaver, der serverer vegetariske måltider, følger De officielle Kostråd men skruer op for indtaget af bælgfrugter, æg, nødder, frø samt proteinrige mælkeprodukter og ost1. De nye anbefalinger adskiller sig blandt andet fra De officielle Kostråd til måltider for børnehavebørn, når det kommer til børnenes indtag af ost og jernholdige fødevarer.

Mens De officielle Kostråd anbefaler, at børnene eventuelt får op til 25 g ost om ugen2, er anbefalingerne i kostrådene til børnehaver, der serverer vegetariske måltider, at børnene får 40 g ost om ugen. Når det kommer til børnenes indtag af jernholdige fødevarer, går anbefalingen fra 30 g æg og 100-125 g bælgfrugter om ugen til at lyde på hele 80 g æg og mellem 130-155 g bælgfrugter ugentligt. Desuden fremhæves grøntsager med højt indhold af vitamin C også, da de hjælper kroppen til at optage jern.

I de nye anbefalinger præsenteres følgende tre værktøjer, der med fordel kan anvendes i børnehavernes planlægning af vegetariske måltider.

1. Vejledende portionsstørrelser

Det første værktøj er vejledende portionsstørrelser, der illustrerer de anbefalede mængder af forskellige typer af fødevarer i de enkelte måltider. Til morgenmad anbefales 5-10 g ost og ca. en dl mælk til måltider med brød eller 130-165 g mælk eller yoghurt til måltider med gryn, mysli eller lignende. Til frokost- og mellemmåltider anbefales en dl drikkemælk dagligt og 50 g mælk ugentligt. Dog kan mængden øges, fx når frokosten består af mælkebaseret grød eller mælkeretter, og ellers kan drikkemælken disse dage undlades.

2. Principper for vegetariske måltider

Til morgenmad anbefaler Fødevarestyrelsen at tilbyde mælk dagligt, mælkeprodukter til gryn og mysli eller mælk at drikke. Til frokost og mellemmåltider anbefales det at tilbyde 1 dl drikkemælk dagligt. Mælkeprodukter som hoveddel af mellemmåltider anbefales til ét ud af fem mellemmåltider.

3. Råvareoversigt

I det sidste værktøj findes en oversigt over de råvarer, Fødevarestyrelsen anbefaler til vegetariske måltider til børnehavebørn. Her lyder anbefalingen, at mælkeprodukter med fordel kan indebære mini- eller skummetmælk, ost- og friskost og desuden produkter med højst 1,5 g fedt og 4 g sukker, hvis de udgør hoveddelen af et måltid. Desuden anbefales både fed og mager ost.

Formålet med de tre værktøjer er at sikre, at børnene får en varieret kost med de nødvendige næringsstoffer og desuden gøre planlægning og tilberedning af vegetariske måltider lettere for personalet.

De nye kostråd til vegetariske måltider tilvejebringer en række ændringer i mængden og sammensætning af råvarer i børnenes kost. Der er dog én ting der går igen i forhold til De officielle Kostråd, idet anbefalingen fortsat lyder, at mælk inkluderes i den daglige kost enten i form af et glas drikkemælk, som mellemmåltid eller til frokost. Det er dog langt fra alle børnehaver, der tilbyder mælk dagligt til børnenes måltider. En analyse fra Mejeriforeningen foretaget blandt 200 børnehaver viser, at næsten halvdelen af de adspurgte institutioner ikke serverer mælk dagligt3. Fravalget af mælk skyldes blandt andet økonomiske omkostninger og en forventning fra personalet om, at forældrene har ansvar for at sikre et tilstrækkeligt mælkeindtag blandt børnene. Det er altså vigtigt fortsat at løfte nye som gamle kostråd ind i institutionerne og få sat fokus på vigtigheden af at efterleve anbefalingerne, så børnene får en varieret kost med de nødvendige næringsstoffer.

Du kan læse mere om de nye kostråd til vegetariske måltider her.

1: https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Billeder/Alt_om_kost/Kostraad_til_maaltider/Kostraad_til_vegetariske_maaltider/Kostraad_til_vegetariske_maaltider_i_boernehaver_FINAL_06.02.23__webtil.pdf

2: https://altomkost.dk/fileadmin/user_upload/altomkost.dk/Billeder/Alt_om_kost/Kostraad_til_maaltider/1-pagers/Kostraad_til_Maaltider_daginstitutioner.pdf

3: Tal fra intern analyse foretaget af www.skolemaelk.dk               

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://ALTOMKOST.DK/RAAD-OG-ANBEFALINGER/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD-GODT-FOR-SUNDHED-OG-KLIMA/