Ny rapport: Sådan forener vi hensyn til klima og ernæring i fremtidens måltider

Danske hospitaler og kommuner står i et krydspres. På den ene side skal de reducere CO₂-udledningen markant frem mod 20351. På den anden side skal de sikre tilstrækkelig ernæring til ældre og sårbare borgere, hvor mange er småtspisende og i ernæringsmæssig risiko.

Mejeriforeningen har gennem året samlet politikere, forskere, kliniske diætister og ledere fra offentlige køkkener for at undersøge, hvordan vi sikrer offentlige måltider, der både reducerer klimaaftryk og styrker ernæringen for sårbare borgere. Nu er rapporten klar med konkrete erfaringer og fokuspunkter.

Budskabet er klart: Vi behøver ikke vælge mellem klima og ernæring. Men det kræver en mere nuanceret tilgang, hvor raske borgere og sårbare patienter ikke spiser ud fra samme logik.

Digitale løsninger, patientinddragelse og præcis produktion kan både forbedre ernæringen og reducere CO2-belastningen. Erfaringer fra hospitalerne i Herlev, Gødstrup, Vejle og Odense Universitetshospital dokumenterer, at det kan lade sig gøre – og at flere hospitaler er godt på vej.

Men vejen frem kræver politisk handling. Rapporten kommer med otte konkrete fokuspunkter til beslutningstagere om nationale retningslinjer, øget ernæringsfaglighed og systematisk monitorering af patienters ernæringstilstand.

Læs den fulde rapport og få indblik i, hvordan fremtidens offentlige måltider kan blive både grønne og ernæringsrigtige på Mejeriforeningens hjemmeside her .

 

Kilder: 
1: https://www.regioner.dk/regional-udvikling/groenne-hospitaler/

 

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/