Lancering af de nordiske næringsstofanbefalinger 2023:
Mere calcium og mager mælk
Flere hundrede internationale forskere har gennem de seneste fem år gennemgået utallige forskningsstudier, som i juni 2023 resulterede i lanceringen af den sjette udgave af rapporten om de nordiske næringsstofanbefalinger (NNR2023).
Formålet med rapporten er at give de nordiske lande et fælles og evidensbaseret grundlag til udviklingen af nationale kostråd. Rapportens knap 400 sider indeholder en detaljeret beskrivelse af mængden af vitaminer og mineraler, fedtstoffer og kulhydrater, som kroppen optimalt set har behov for.[1]
Klima og bæredygtighed står højt på dagsordenen
Et nyt tiltag i NNR2023 er et fokus på, hvordan vi kan spise sund og nærende mad, som også er bæredygtig. For eksempel anbefales en mere planterig kost med grøntsager, frugt, bælgplanter, fisk samt et moderat indtag af mælkeprodukter.[2]
Netop kostvaner, som både er gode for sundhed og klima, var også omdrejningspunkt for Fødevarestyrelsens seneste opdatering af De officielle Kostråd i januar 2021.[3] De danske kostråd ligger derfor godt i tråd med de nyeste NNR2023-anbefalinger.
NNR2023 anbefaler et højere indtag af mælk end De officielle Kostråd
I NNR2023 har man kortlagt sundhedseffekterne af 36 forskellige næringsstoffer og 15 fødevaregrupper. Det er første gang, at man har inkluderet anbefalinger for konkrete fødevaregrupper.
Mælk og mejeriprodukter er én af de fødevaregrupper, som er inkluderet. Helt konkret anbefaler NNR2023 et dagligt indtag af 350-500 ml mager mælk. Om man bør befinde sig i den ene eller anden ende af spektret, afhænger af ens øvrige kostvaner. Det anbefalede daglige indtag af mager mælk giver et væsentligt indtag af calcium, jod og vitamin B12, hvis det i øvrigt kombineres med, at man spiser bælgfrugter, grøntsager og fisk[4]. NNR2023-anbefalingerne på 350-500 ml mælk om dagen er højere end anbefalingerne i De officielle danske Kostråd, hvor der kun anbefales 250 ml mælk.
Teenagere har behov for mere calcium
Calcium er særligt vigtigt for knoglesundheden, og netop i teenageårene opbygges knoglestyrken. Derfor har teenagere også behov for mere calcium. I NNR2023 er der sket en stigning i anbefalingerne af calciumindtag. Den største stigning ses hos teenagere, der nu anbefales et calciumindtag på 1150 mg daglig.
I De officielle Kostråd anbefales 250 ml mælk og en skive ost dagligt[5], hvilket svarer til blot 450 mg calcium. Det betyder, at teenagerne, hvis de skal efterleve NNR2023-anbefalingerne, mangler omkring 700 mg calcium for at nå målet om 1150 mg om dagen.
Hvad svarer 700 mg calcium til?
Hvis unge følger de officielle kostråd, mangler de 700 mg calcium for at nå målet på 1150 mg om dagen.
De resterende 700 mg calcium kan blandt andet komme fra grønne grøntsager. De 700 mg svarer til fx 1600 g broccoli eller 540 g spinat, hvilket kan siges at være en meget stor portion.
Dette skisma mellem De officielle Kostråd og NNR2023-anbefalingerne kan lede til en bekymring om, hvorvidt teenagere får opfyldt deres daglige behov for calcium. Et nyt hollandsk studie viser, at det i hvert fald er svært for dele af befolkningen i Holland at nå i mål med det anbefalede calcium-indtag. Mindre end 50 % af befolkningen over ni år opfylder anbefalingerne for calcium. Studiet påpeger desuden, at når de sammenligner på tværs af alders- og kønsgrupper, er særligt unge mere tilbøjelige til at have et utilstrækkeligt calciumindtag.[6]
Så der er grund til at være opmærksom på, om teenagere får nok calcium. Her er mejeriprodukter en god kilde. Særligt mælk er en hurtig vej til calcium, da det indeholder 120 mg pr. 100 ml.[7]
Om ændringerne af fx anbefalingerne for calciumindtaget i NNR2023 giver anledning til, at De officielle Kostråd justeres, vides endnu ikke.
Hør mere om, hvordan de to journalister og madbloggere Nadia Mathiasen og Rasmus Palsgaard arbejder med mejeriprodukter uden at gå på kompromis med næringsindholdet her:
Kilder:
[1] https://www.norden.org/da/news/mindre-koed-mere-plantebaseret-her-kommer-de-nordiske-naeringsstofanbefalinger-2023
[2] https://www.norden.org/da/news/mindre-koed-mere-plantebaseret-her-kommer-de-nordiske-naeringsstofanbefalinger-2023
[3] https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/de-officielle-kostraad
[4] https://pub.norden.org/nord2023-003/milk-and-dairy-products.html
[5] https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/de-officielle-kostraad/vaelg-planteolier-og-magre-mejeriprodukter
[6] Bird JK, Bruins MJ, Turini ME. Micronutrient intakes in the Dutch diet: foods, fortified foods and supplements in a cross sectional study. Eur J Nutr. 5. august 2023 Tilgængelig hos: https://link.springer.com/10.1007/s00394-023-03219-4
[7] https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/de-officielle-kostraad/vaelg-planteolier-og-magre-mejeriprodukter