Mejeri i en sund og bæredygtig, europæisk fødevaresektor:

Kan vejen til fødevaresikkerhed i Europa gå gennem en bæredygtig mejerisektor?

I slutningen af september inviterede European Milk Forum (EMF) til konferencen Pathways to a Sustainable Dairy i Bruxelles for at stille skarpt på, hvordan mejerisektoren kan både fortsætte og øge sin indsats for at skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion i Europa.

Krigen i Ukraine har gjort det tydeligt for enhver, at alt er forbundet, og samtidig har den tvunget hele Europa til at forholde sig til spørgsmålet om sin egen forsyningssikkerhed på en række områder – også i forhold til fødevarer.

For hvordan kan vi sikre, at vi også i fremtiden har nok at spise, når ikke bare krig og ustabilitet, men også klimaforandringer truer med at vende op og ned på både vores produktion af og adgang til fødevarer?

Det kom Brigitte Misonne blandt andet ind på til konferencen Pathways to a Sustainable Dairy i Bruxelles. Hun er chef for afdelingen for animalske produkter hos Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter under Europa-Kommissionen og har dyb indsigt i særligt EU’s Farm To Fork-initiativer og deres sammenhæng med den europæiske Green Deal. Hun slog med det samme fast, at forudsætningen for fødevaresikkerhed er en bæredygtig fødevareproduktion:

Alle dele af fødevaresektoren mærker konsekvenserne af de seneste års kriser. Men det bedste, vi kan gøre nu, er at sætte alle kræfter ind på at gøre sektoren bæredygtig. For hvis den ikke bliver det, vil konsekvenserne og usikkerheden blive endnu større. Heldigvis er vi allerede rigtig godt på vej.

Samtidig lagde hun også vægt på, at mejerisektoren ikke bare er en stor del af den samlede europæiske landbrugssektor; den er også en af dem, der er allerlængst fremme og investerer allermest i at omstille sin produktion, så den kan leve op til målene i EU’s Farm To Fork-strategi og initiativer i den europæiske Green Deal:

Jeg ved, at landmænd over hele Europa dedikerer sig til at passe på vores klode, og derfor er det også på tide, at vi debatterer baseret på data og ikke rygter. For vi har meget data.

Blandt andet viser data, at drivhusgasudledningen fra EU-landenes landbrugssektor faldt med 24 pct. fra 1990 til 2013, mens metanudledningen specifikt faldt med 21 pct.

Det understreger, at den europæiske mejerisektor bliver ved med at arbejde målrettet for at leve op sit ansvar ved hele tiden at have et vågent øje på udviklingen af nye midler og tiltag, der effektivt kan mindske aftrykket på planeten og fremtidssikre produktionen.

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/