Sammen om en ansvarlig fremtid i Europa
Kan måltidskasser være både sunde, velsmagende og tage hensyn til klimaet?
Mejeriforeningen har været forbi Aarstidernes maskinrum for at blive klogere på, hvordan Christine Bille Nielsen balancerer smag, sundhed, og bæredygtighed, når hun og Aarstiderne hver uge sammensætter måltidskasser til cirka 60.000 kunder i Danmark og Sverige.
Når Christine Bille Nielsen udvikler opskrifter til måltidskasserne, er der især fokus på variation, smag og sæson:
”Jeg sammensætter altid måltidet, så det har en smagsmæssig retning, fx forskellige verdenskøkkener, og så vælger jeg sæsonaktuelle grøntsager, krydderurter og smagsgivere, der passer. Her skal variation tænkes ind både i løbet af ugens dage og fra uge til uge”
Christine Bille Nielsen har ansvaret for de måltidskasser, der tager afsæt i De Officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen – herunder Kostrådskassen. Den indeholder mange grove grøntsager og grøntsager som eksempelvis violette asparges og agurk-melon, som man sjældent finder i supermarkederne. Her får man fisk én dag om ugen, fjerkræ én dag om ugen og et vegetarisk måltid ugentligt – og vælger man 5-dages kassen, får man yderligere et vegetarisk måltid og et med grisekød.
Sundhed, smag og kvalitet i fokus
Når måltidskasserne skal udvikles og sammensættes, er det et vigtigt hovedfokus at skabe en passende balance mellem smag, sundhed, pris og tilgængelighed af råvarer.
”Det hele skal naturligvis gå op i en højere enhed. Brugen af mange, specielle og sæsonaktuelle grøntsager er kendetegnende ved vores kasser og mængden af kød er balanceret, så det altid er grøntsagerne, der fylder mest. Smagen er meget vigtig, ligesom oplevelsen af kvalitetsprodukter og friskhøstede grøntsager” fortæller Christine Bille Nielsen.
KostrådsKassen følger systematisk De Officielle Kostråd med fokus på mange bælgfrugter, grove grøntsager, fuldkornsprodukter samt kød og mælkeprodukter med lavt fedtindhold. Mange af de andre kasser læner sig også op ad kostrådene, hvilket sker helt naturligt gennem valg af råvarer, variation og balance.
No fly policy og klimacertificering
Hensyn til klima og bæredygtighed er helt essentielt for Aarstiderne og ikke blot de måltidskasser, som Christine Bille Nielsen står for. Hun fortæller:
”I kostrådskassen giver det sig selv, fordi kostrådene også tager højde for klimaet. Derudover vælger jeg så vidt muligt danske råvarer i sæson, og altid mange kartofler og bælgfrugter. Aarstiderne er 100 procent økologisk, virksomheden er B Corp certificeret, og ingen varer fragtes med fly, så på den måde er klima og bæredygtighed tænkt ind i alle vores kasser”.
Mejeriprodukters rolle i måltidskasserne
Christine Bille Nielsen fortæller, at mejeriprodukter også er en vigtig del af Aarstidernes måltidskasser, hvor produkterne bidrager med flere forskellige elementer til måltiderne:
”Med undtagelse af vores veganske kasser, vil man kunne finde både mælkeprodukter og ost i alle vores kasser. Jeg synes, vi har nogle super lækre mælkeprodukter og oste, som giver god smag og tekstur til retterne. De syrnede mælkeprodukter er altid populære som dips, dressinger og kolde sauces”
Magre mejeriprodukter er desuden altid en del af KostrådsKassen, der følger De Officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
I Mejeriforeningen har vi lavet et nyhedsbrev, der undersøger emner, der befinder sig i snitfladen mellem fødevarer, bæredygtighed og sundhed. Nyhedsbrevet udkommer digitalt, fire gange årligt. Synes du det lyder interessant? Så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG