Kan du spise dig til flere gode leveår?

Befolkningen bliver ældre og ældre, og med alderdommen kommer ofte flere sygdomme. Spørgsmålet er, om ens kost kan være med til at forebygge sygdom og sikre flere gode leveår? Et stort amerikansk studie af Tessier et al.1 har undersøgt, hvilken rolle kosten i midten af livet (40-69 år) spiller for sund aldring blandt 105.015 amerikanere. 

Forskerne undersøgte otte forskellige kostmønstre og deres sammenhæng med sund aldring. De fandt, at 9,3 procent af deltagerne opfyldte kriterierne for sund aldring ved 70-års alderen. 

Hvad er sund aldring?

Sund aldring er et udtryk for, at en person i takt med stigende alder bevarer et relativt godt funktionsniveau og en god helbredstilstand.2

Det kostmønster, som gav de højeste odds for at opnå sund aldring, var Alternative Healthy Eating Index (AHEI). Det er et kostmønster, der omfatter madvaner som fuldkorn, højt indtag af grøntsager og frugt, planteolier og begrænset indtag af sukker samt rødt og forarbejdet kød. Hvis deltagernes kostmønstre fulgte AHEI tæt havde de 86 procent større sandsynlighed for at opnå sund aldring ved 70-års alderen. 

Overordnet set konkluderer forfatterne at kostmønstre med en stor andel af planterige fødevarer og en moderat mængde af sunde animalske fødevarer, øger sandsynligheden for en sund senior-tilværelse. 

Mere specifikt var der nogle træk som gik igen i de forskellige kostmønstre, som det kan være godt at indtænke i sin kost, hvis man vil øge sin sandsynlighed for sund aldring. 

Det handler om, at man skal vælge at spise:

  • Et højt indhold af grøntsager og frugt 
  • Flere fuldkornsprodukter og bælgfrugter
  • Sundere fedtkilder som planteolier og fisk
  • Et lavt indtag af rødt og forarbejdet kød
  • Begrænsede mængder af højtforarbejdede fødevarer f.eks. søde drikke, snacks og fastfood
  • Magre mejeriprodukter 

Disse fund stemmer godt overens med Fødevarestyrelsens officielle kostråd, der har fokus på et højere indtag af grøntsager og frugt, flere fuldkornsprodukter, mindre kød og flere bælgfrugter og fisk samt valg af planteolier og magre mejeriprodukter, mens der skal spises mindre af det søde, salte og fede.3


Kilder: 
1: https://www.nature.com/articles/s41591-025-03570-5
2: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2021/AEldre/Sund-aldring-Udvikling-i-Danmark-i-loebet-af-de-seneste-aartier-2021.ashx
3: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/om-de-officielle-kostraad#DoK_oversigtkostraad

 

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG