Mejeri i en sund og bæredygtig, europæisk fødevaresektor:
Danskernes holdninger til bæredygtighed og mejeriprodukter
Mejeriforeningen har gennem en årrække foretaget meningsmålinger af danskernes holdninger til bæredygtighed og mejeriprodukter. Det er der igen i år kommet en række interessante resultater ud af. I år er resultaterne baseret på en rundspørge blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning på 1.500 personer. Meningsmålingen for 2022 undersøger danskernes holdning til bæredygtighed og mejeriprodukter, og resultaterne er indsamlet i løbet af marts 2022.
Mejeriprodukter en del af danskernes kost
Kun fire procent af de adspurgte danskere svarer, at mejeriprodukter ikke er en del af deres daglige kost. For 38 procents vedkommende spiller mejeriprodukter en mindre rolle i kosten, mens de for 42 procent er en vigtig del af kosten. Og for 15 procent er de helt uundværlige.
Der er tre hovedforklaringer på, at danskerne spiser mejeriprodukter. Den vigtigste er, at mejeriprodukter er nærende og sunde, hvilket syv ud af ti peger på. Dernæst mener 63 procent, at mejeriprodukter tilfører smag til maden. Og endelig mener 61 procent, at det er en vane for dem at spise mejeriprodukter.
Der er ingen tvivl om, at danske forbrugere gerne vil foretage bæredygtige og klimabevidste valg. Og når de bliver spurgt, så har de også handlet klimabevidst i løbet af det sidste år. Tre ud af fire har sorteret madaffald og emballage. Knap to tredjedele af danskerne har mindsket madspild. Halvdelen har købt økologiske produkter. Og mere end hver tredje – 37 procent – har spist flere grøntsager og mindre kød. 13 procent af de adspurgte har anført, at de har indtaget færre mejeriprodukter.
Over halvdelen opfatter mejeriprodukter som en del af en bæredygtig kost
Mejeriforeningens meningsmåling viser, at hele 60 procent af danskerne opfatter mejeriprodukter som en del af en bæredygtig kost – og 13 procent heraf opfatter i høj grad mejeriprodukter som en del af en bæredygtig kost. 23 procent deler slet ikke eller kun i ringe grad denne opfattelse. Danskerne er også villige til at betale mere for bæredygtige mejeriprodukter. Ni procent er meget villige til at betale mere, mens 52 procent til dels er villige til at betale mere.
45 procent af danskerne er enige eller meget enige i, at mejerisektoren spiller en vigtig rolle i at skabe en mere bæredygtig fremtid, mens ni procent er uenige. På tilsvarende vis er otte procent uenige i, at mejerisektoren fokuserer på at reducere dens påvirkning på klimaændringer, hvor det igen er 45 procent, der er enige eller meget enige.
Forbrugerne vil gerne have hjælp til at spise mere bæredygtigt. Godt halvdelen af danskerne mener nemlig, at mejerisektoren kan hjælpe forbrugere med at spise mere bæredygtigt ved at kommunikere viden og råd. Tre ud af fire danskere mener, at det er mere bæredygtigt for planeten at beholde mejeriproduktionen i Europa frem for at flytte den udenfor verdensdelen.
Der er altså ingen tvivl om, at mange danske forbrugere gerne vil foretage bæredygtige og klimabevidste valg – og desuden ser mejeriprodukter som en vigtig brik i den bæredygtige kost. Det står også klart, at majoriteten efterspørger råd og vejledning til, hvordan man spiser mere bæredygtigt. Det bestræber Mejeriforeningen sig på at imødekomme gennem løbende kommunikation af viden, råd og vejledning her på Mejeriforeningens hjemmeside.
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/