Sammen om en ansvarlig fremtid i Europa

Bæredygtige fødevarer skal også være sunde – ifølge danskerne

Det er ingen hemmelighed, at danskerne er optaget af bæredygtighed. Det spiller en stigende rolle i samfundet og har efterhånden også stigende betydning for den måde, som vi lever vores liv. Mejeriforeningen har, som et led i en europæisk kampagne om mejeriprodukters bæredygtighed, fået lavet en meningsmåling blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere om deres syn på bæredygtighed og fødevarer.

 

Danskerne gør en hel del – ifølge dem selv

Der er to områder, hvor danskerne selv synes, at de i løbet af det sidste års tid har gjort noget ved bæredygtigheden i deres forbrug. Forbrugerne har arbejdet med at reducere madspildet og øge indtaget af grøntsager. Således har 78 procent i høj grad arbejdet med at reducere madspild og 67 procent siger, at de har spist flere grøntsager.

Over halvdelen af danskerne mener også, at de er blevet bedre til at sortere deres affald og at spise efter sæsonen. Og næsten halvdelen – 46 procent - er i høj grad begyndt at købe lokalt producerede grøntsager. 

Hvis man ser udover fødevareområdet, har et flertal af danskerne også købt mindre tøj og reduceret energiforbruget. Sådan er opfattelsen i hvert fald hos danskerne selv. Om deres adfærd så er i overensstemmelse med, hvad de giver udtryk for, er en anden historie.

Derfor er det måske heller ikke overraskende, at når danskerne skal købe mejeriprodukter, så peger hele 61 procent på prisen som den afgørende faktor. Dernæst kommer smag og holdbarhed. Det er kun 12 procent, der peger på miljøpåvirkning og 14 procent, der har klimaaftrykket som en afgørende faktor.

 

Sundhed er en del af en bæredygtig kost

Når danskerne giver udtryk for, hvad der er vigtige elementer i en bæredygtig kost, er det først og fremmest hensynet til miljøet, som de tænker på. Hele 83 procent er således enige i, at en bæredygtig kost er beskyttende og respektfuld overfor biodiversitet og økosystemer. Det er rigtig positivt at se, at de adspurgte mener at et lige så vigtigt element er at kosten skal være nærende og sund for at være bæredygtig. Det er tre ud af fire danskere nemlig enige i.

Samtidig er mere end 4 ud af 5 danskere enige i, at mejeriprodukter er en del af en bæredygtig kost. En af forklaringerne kan være, at det er to ud tre forbrugere, der opfatter mejeriprodukter som nærende og sunde. Det er kun ni procent uenige i. I øvrigt opfatter 64 procent af danskerne mejeriprodukter som en afgørende del af deres kost, og det skyldes for over halvdelens vedkommende, at de opfatter mejeriprodukter som værende nærende og sunde. Her skiller yoghurt sig lidt ud, idet man primært vælger yoghurt på grund af smagen. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev 

I Mejeriforeningen har vi lavet et nyhedsbrev, der undersøger emner, der befinder sig i snitfladen mellem fødevarer, bæredygtighed og sundhed. Nyhedsbrevet udkommer digitalt, fire gange årligt. Synes du det lyder interessant? Så kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor. For vejledning om afbalanceret sund kost se venligst: HTTPS://FOEDEVARESTYRELSEN.DK/KOST-OG-FOEDEVARER/ALT-OM-MAD/DE-OFFICIELLE-KOSTRAAD/KOSTRAAD-TIL-DIG