29. november 2024

”Vi har en stor kærlighed til det lille mejeri”

Efter at have været mejeribestyrerpar på Barrit Mejeri igennem i 12 år, har Helle og Brian Madsen sammen med en investor overtaget det lille mejeri fra de tidligere andelshavere.  ”Vi har altid drevet mejeriet, som om det var vores eget. Så da vi fik muligheden for at købe, var vi ikke i tvivl,” forklarer de. 

”Vi har fået mange skulderklap fra folk omkring os, men der har da også været dem, som i al venlighed har spurgt os, om vi er rigtig kloge. Det er der måske ikke så meget at sige til, vi er trods alt kommet lidt op i årene.”

Helle Madsen drejer hovedet og smiler til sin mand, Brian, der sidder ved siden af hende ved spisebordet i køkkenalrummet.  Vi befinder os i landsbyen Barrit syd for Horsens. Her har ægteparret Helle og Brian Madsen boet og arbejdet på det lille Barrit Mejeri siden 2012. Mejeriet har i 137 år fungeret som andelsmejeri, men den epoke sluttede pr. 1. oktober i år, da Helle og Brian sammen med Steen Aalund Olsen fra Løgismose formelt købte mejeriet af de fem andelshavere.

”Vi har altid drevet Barrit Mejeri som om det var vores eget. Det er man nødt til, når man bor og arbejder det samme sted. Man får et særligt forhold til stedet og gennem årene har vi fået en stor kærlighed til det lille mejeri. Så da vi fik muligheden for at købe, var vi ikke i tvivl,” siger Brian Madsen.

Har talt om at overtage i flere år

Muligheden opstod da mejeriets fem andelshavere op til den ordinære generalforsamling i denne måned var blevet enige om at afhænde mejeriet. Antallet af andelshavere har været faldende gennem årene og da et par af de tilbageværende sandsynligvis ville stoppe inden for en overskuelig årrække, mente man, at det ville være ’rettidig omhu’ at afhænde, som den nu tidligere formand Bent Tambo Petersen har udtrykt det.

Tilbuddet om at kunne købe mejeriet kom dog ikke som en overraskelse for bestyrerparret.

”Gennem de seneste 4-5 år har vi talt med andelshaverne om, at vi ville være interesseret i at købe, hvis de på et tidspunkt fandt på at sætte mejeriet til salg,” fortæller Brian Madsen. ”Det var de med på, og deres holdning var, at vi skulle have tilbuddet først, hvis den engang skulle komme på tale.”

Men et er at få tilbuddet, noget andet er at skaffe finansieringen.

”Når du har rundet de 60 år, står bankerne ikke ligefrem i kø for at låne dig penge,” fortæller Brian Madsen. Pludselig så det hele lidt problematisk ud.

Men så trådte en mangeårig ven og samarbejdspartner fra mejeriverdenen til. Steen Aalund Olesen, tidligere mejerichef på Løgismose Mejeri, i dag bestyrelsesmedlem i Løgismosekoncernen og medejer at virksomheden Smagekompagniet.

”Han ville gerne være med til at investere i fremtiden for Barrit Mejeri, og det er jo dejligt. Han kender os, mejeriet og mejeribranchen, så han er den helt rigtige at få med ombord,” siger Brian.


Barrit Mejeri ligger midt i den østjyske landsby Barrit tæt ved Juelsminde. 

Fra Bilka til Barrit

Helle og Brians historie med Barrit Mejeri begynder i 2004, hvor Brian bliver ansat som mejerist på det lille landsbymejeri. Otte år senere fratræder den daværende bestyrer Ove Buhl for at gå på pension, hvorefter Brian overtager bestyrerposten. Eller rettere: At Helle og Brian Madsen tiltræder som mejeribestyrerpar, som traditionen foreskriver. Lidt af en omvæltning for Helle, som efter 24 år som afdelingsleder i Bilka i Vejle, skal stå for administration og regnskab i et af Danmarks mindste andelsmejerier. Men som det burde fremgå af indledningen til denne artikel, har jobskiftet udviklet sig til at blive en ganske positiv oplevelse for dem begge. En livsstil, kunne man sige.

”Vi holder af at være her og alle de opgaver, der følger med, og har gennem årene fået en stor kærlighed til det lille mejeri,” fortæller Brian.


Barrit Mejeri fremstiller flødeost på basis af omkring 6 mio. kg mælk fra 5 leverandører i lokalområdet.95 pct. af produktionen går til eksport, hvoraf hovedparten afsættes i Japan.”Gennem de senere år er der blevet investeret i en omfattende modernisering af produktionsudstyret. Så der er tale om et lille, velkørende mejeri med en stabil kundekreds,” fortæller Brian Madsen.

Et lille, velkørende mejeri

I dag indvejer Barrit Mejeri omkring 6 mio. kg mælk fra 5 andelshavere i lokalområdet.
Der er 6 ansatte (inklusive en elev) på mejeriet, som producerer 6-700 ton flødeost om året.
95 pct. af produktionen går til eksport, hvoraf hovedparten afsættes i Japan.
I Danmark er mejeriets produkter primært på hylderne hos ostehandlere.

”Gennem de senere år er der blevet investeret i en omfattende modernisering af produktionsudstyret. Så der er tale om et lille, velkørende mejeri med en stabil kundekreds,” fortæller Brian Madsen.

For at sikre stabiliteten i den nærmeste fremtid blev der i forbindelse med overtagelsen indgået en aftale med de tidligere andelshavere om, at de skal levere mælk i de kommende tre år. Herefter kan det komme på tale at indkøbe mælk fra andre mejerier.

Kunderne står i kø ude på gaden

Til Barrit Mejeri hører også en butik – Ostehullet – hvorfra der sælges mejeriets sortiment af flødeoste plus et meget bredt udvalg af danske og udenlandske oste og diverse tilbehør. For nogle år siden begyndte mejeriet desuden tappe og sælge en del af den overskydende skummetmælk i 1-liters flasker. Det er populært (ugentlig afsætning: 1.300 liter).

Butikken har åbent nogle timer fredag og lørdag, men har dertil åbent for ’selvbetjening’ i kølereolen og betaling med Mobile Pay alle dage.


Helle Madsen står for driften af butikken ’Ostehullet’, som tilbyder et bredt sortiment af udenlandske og danske oste – herunder flødeostene fra Barrit Mejeri. Dertil sælger man overskydende skummetmælk fra produktionen.

”Fredag og lørdag står kunderne tit i kø ude på gaden. Så er Brian nødt til at hjælpe til,” siger Helle. ”Folk kommer fra lokalområdet og fra Vejle og Horsens, og om sommeren har vi mange turister fra Norge og Tyskland i butikken.”

Hun har stået for butikken gennem årene og har i forbindelse med købet af mejeriet overtaget ’Ostehullet’ som eneejer.

Ægteparret har fire voksne børn, hvoraf ingen af dem har vist interesse for at overtage mejeriet på længere sigt.

”Sådan er det,” siger Brian. ”Lige nu kan Helle og jeg ikke finde på noget bedre at beskæftige os med, og vi har besluttet os for at tage 10 år mere her på vores lille mejeri.”