24. april 2025

"Vælg din mad baseret på viden og sund fornuft"

Den seneste tids debat om ultraforarbejdede fødevarer har skabt usikkerhed hos nogle forbrugere. Det skriver Mejeriforeningens ernæringschef om i et debatindlæg.

De seneste måneder har der været meget opmærksomhed på ultraforarbejdede fødevarer i medierne , og forbrugere er blevet bekymrede over påstande om potentielle sundhedsrisici. Mange føler sig usikre på, om selv de mest almindelige fødevarer kan være farlige, og om man nu skal lave alt fra bunden selv. Det er helt misforstået.

Det skriver Mejeriforeningens ernæringschef, Merete Myrup, i et debatindlæg bragt i Berlingske i Påsken.

Du kan læse debatindlægget i sin fulde længde her.

 Du kan også læse det her via Berlingske klik her (NB betalingsmur).

Merete Myrup skriver blandt andet:

"Almindelige basisfødevarer, som dem de danske kostråd anbefaler, er fuldt ud sikre at indtage. Dette gælder også fødevarer, der er fremstillet med de samme metoder, som vi bruger i vores egne køkkener."

"Udfordringerne opstår, når der anvendes tilsætningsstoffer i så stort et omfang, at der kan opstå en såkaldt »cocktaileffekt« , hvor mange tilsætningsstoffer forstærker en mulig negativ effekt. Det samme gør sig gældende, hvis råvaren gennemgår voldsomme processer, for eksempel meget hård varmebehandling, som kan ødelægge de næringsstoffer, der naturligt findes i råvaren," skriver hun.

"Problemerne opstår, når fødevareproducenter udsætter råvarer for mange og voldsomme procestrin, hvor råvarernes oprindelige struktur og næringsstoffer forringes væsentligt. Og når producenterne tilsætter en lang række tilsætningsstoffer for at »stabilisere« produktet i sin nye form."

Derfor kommer ernæringschefen også med en klar opfordring:

"Vi skal vælge fødevarer baseret på viden og sund fornuft, og så bliver vi simpelthen nødt til at bruge fem til ti minutter mere på vores indkøb af fødevarer, så der er tid til at kaste et blik på både ingredienslisten og næringsdeklarationen," skriver Merete Myrup i debatindlægget.