01. januar 2016

Irlands mælkesektor forbereder boom

VÆKST Regering, mejerier og mælkeproducenter har travlt med at gøre klar til en produktionsstigning på over to mia. kg mælk over fem år, når kvoterne ophører i 2015.

Den irske regering har besluttet, at mælkeproduktionen skal øges med 50 pct. frem mod 2020. Mens landet foreløbig er låst af mælkekvoterne, forberedes alle led til en kraftig vækst, når kvoterne afvikles i 2015. Umiddelbart står samtlige involverede aktører bag beslutningen – både mejerier, organisationer og mælkeproducenter. Men kan et landbrugsland med 13 større mejeriselskaber og 18.000 mælkeproducenter overhovedet gennemføre en sådan kollektiv beslutning?

Spørger man Anne Randles, er svaret ja. Hun er en del af ledelsen i Irish Dairy Board (IDB), som er Irlands største eksportselskab for mejeriprodukter, ligesom hun tidligere bl.a. har været generalsekretær i Eucolait. Mejeri mødte hende i forbindelse med IDF’s årsmøde i Japan d. 30. oktober.

Krisen giver sammenhold

”Irland har været hårdt ramt af finanskrisen i de sidste fem år. Mælkesektoren har dog klaret sig nogenlunde, og nu ønsker regeringen at udvikle de sektorer, som den tror kan bidrage med vækst i samfundsøkonomien,” forklarer Anne Randles.

Selvom statskassen er presset, støtter regeringen industrien i at forberede den markante produktionsvækst i 2015. ”Staten giver nogle mindre tilskud til investeringer, og landbrugsministeren bakker positivt op omkring handelsaftaler. Men det vigtigste er, at midler til forskning og uddannelsesinstitutioner har høj prioritet, så vi har de rette medarbejdere og produkter, når festen starter,” siger Anne Randles, som bl.a. glæder sig over, at landbrugsskolerne er fyldte efter massiv tilstrømning af unge. Og at mælkeproducenterne – som generelt har en lav gældsprocent - er i gang med at udvide besætningerne.

Industrien investerer

”Mejerierne har også investeret i nye produktionsanlæg, som kan håndtere væsentlig mere mælk til både smør, ost og pulver. Og på afsætningssiden indgår vi strategiske samarbejder for både produktion og salg på en række markeder,” siger Anne Randles. Hun henviser bl.a. til den seneste investering i Saudi Arabien, hvor IDB er i gang med at opføre et nyt ostemejeri og samtidig øger salgssamarbejdet med lokal partner. Også på hjemmefronten ekspanderes, idet landet største mejeri, Glanbia, er på vej med Europas største mælkepulveranlæg.

Hun ryster ikke på hånden, selvom fremtiden også vil byde på hårdere konkurrence på en række markeder. ”Vi er overbeviste om, at den globale efterspørgsel fortsat vil stige. Der vil være prisudsving, men de irske selskaber vil stå stærkt med kvalitetsprodukter og høj kundeloyalitet,” lyder det. Salgsargumenterne fejler da heller ikke noget. ”Irland er eksempelvis det eneste europæiske land, hvor mælkeproduktionen stort set er baseret på køer på græs. Det giver den bedste mælk og den laveste miljøbelastning, hvilket bliver vigtigere og vigtigere for kunderne,” siger Anne Randles.