Toprestauranter dyster i dansk ost
De danske oste får et drys stjernestøv, når Danmarks gastronomiske top mødes for at kåre Danmarks bedste osteret søndag 2. december i CPH Food Space i Kødbyen i København.
Hvem laver Danmarks bedste osteret? Det bliver afgjort søndag den 2. december kl. 12-16 i CPH Food Space i Kødbyen i København, når kokke fra 10 af landets bedste restauranter tilbereder deres ret med ost for et dommerpanel. Blandt de fire dommere er Helle Brønnum Carlsen, madskribent for Weekendavisen og madanmelder for White Guide. Hun glæder sig over ostens rolle i dansk gastronomi.
"Den danske ostebranche har formået at kigge de sydeuropæiske ostemagere over skulderen, og særligt de små producenter bidrager med en rigdom, som vi stolt kan vise frem. For ost er altså andet end et ostebord. Ostene har jo så mange smagsnuancer fra fx bitterstoffer, fermentering, og umami, så de fx kan bidrage til et alsidigt og velsmagende grøntkøkken. Eller spille en rolle i det søde køkken. Fordi der er så mange smagsnuancer i ost, fra sødme til skarp ammoniak, spænder osten faktisk bredere end kød,” siger Helle Brønnum Carlsen.
Førstepræmie på 20.000 kr.
Kokke fra Falsled Kro, Restaurant Hærværk, Kiin Kiin, Søllerød Kro, Jordnær, Trio, MeMu, Restaurant Kanalen, formel B og Restaurant Wilhelm dyster om præmien på 20.000 kr. Bag den første udgave af "Danmarks bedste osteret 2018" står Ost & ko samt Mejeriforeningen, hvis marketingmanager Lars Witt ser frem til konkurrencen i Kødbyen.
”Vi har de seneste år set en unik idérigdom og nytænkning i dansk ost. Hos mejerierne, der i stigende grad udvikler nye spændende oste, men også hos de danske topkokke, som tager de danske ostetyper – nye som gamle - til sig og inkorporerer dem i helt nye konstellationer. De mange kvalificerede bud, som travle kokke landet rundt har taget sig tid til at udvikle og indsende, understreger, at ost ikke bare er sådan noget, du klemmer ind mellem hovedret og dessert, men kan være en driver i både det salte og det søde køkken. Det bliver vi som branche utroligt stolte af at se,” fastslår Lars Witt.
Ud over Helle Brønnum Carlsen sidder Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken, Kamilla Seidler, kok og Latin America’s Best Female Chef 2016 samt Søren Frank, madanmelder på Berlingske, i dommerpanelet.
Hvor & hvornår
Konkurrencen foregår i CPH Food Space i Kødbyen i København, hvor dørene åbnes kl. 12 og lukkes kl. 16.
Med i entreen på 150 kr. er en menu fra Ost & ko. Den består af østers fra østersbaren Rouge Oysters, snigpremiere på Arla Unikas creme på Gammel Knas (lanceres officielt i uge 50); et glas vin; en lille anretning med tre af de danske oste, som restauranterne anvender i konkurrenceretterne, serveret af ostecaféen Motley, kaffe ad libitum fra Kontra Coffee og fri ølbar fra Kølster Malt & Øl.
Kl. 12.30 får dommerpanelet den første af de 10 osteretter serveret. Derpå følger retterne med 15 minutters mellemrum indtil kl. 15. Et kvarter senere kåres og præmieres dagens kok i ostesovs
De nominerede til Danmarks bedste osteret er:
Falsled Kro, Christoffer Omann og Martin Peter Leth
Restaurant Wilhelm, Kristofer Josefsson og Annika Frigård
Restaurant Kanalen, Jeppe Foldager og Christian Helbo
formel B, Kristian Arpe-Møller og Asger Majgaaard Klausen
Jordnær, Eric Kragh Vildgaard og Mads Juel Olesen
Søllerød Kro, Brian Mark Hansen
Trio, Simon Thrane og Lin Mosby
Kiin Kiin, Samuel
Restaurant Hærværk, Esben Kragh & Rune Lund Sørensen
MeMu, Michael Munk og Lasse Starup Petersen.
Vil du vide mere?
Ost kan snuppe sejren i proteinræs
Hvis mejeribranchen formår og forstår at udnytte chancen, kan den vegetariske fremmarch give osten en hovedrolle som proteinkilde. Sådan lød budskabet på Mejeriforeningens medlemsmøde i Skejby.
Medaljeregn over dansk ost og smør
Verdens bedste smør kommer fra Danmark. Det står klart efter afholdelsen af VM i USA, hvor danske mejeriprodukter indkasserede i alt 10 medaljer.