10. december 2025

Store udsving i smørprisen 

Efter at de europæiske smørpriser for nylig slog alle rekorder, er priserne nu hastigt på vej nedad igen.
”Vi nærmer os en pris på EUR 4.000 pr. ton, hvilket er tæt på gennemsnitsniveauet i de seneste par årtier,” forklarer chefkonsulent Niels Ole Nielsen, L&F/mejeri. 

De seneste tre-fire år har smørprisen på de europæiske markeder taget noget markante hop opad. Hvor bulkpriserne på den toneangivende hollandske notering op gennem 00’erne og 10’erne lå og svingede mellem EUR 2.000 og EUR 4.000 pr. ton (med et markant prishop i 2017-19 som en undtagelse), røg priserne i både 2022 og 2024 op over den hidtidige rekord på EUR 7.000/ton. I september 2024 slog smørnoteringen alle rekorder med en pris EUR 8.100/ton, mens den i foråret 2025 lå på EUR 7.000-7.500/ton.

Nu går det den anden vej. Siden august/september har man på den toneangivende hollandske smørnotering oplevet prisfald, og i starten af december nåede prisen ned på EUR 4.300/ton.

”Smørprisen svinger konstant, og som markedet ser ud i øjeblikket, må man forvente, at den i en periode kommer til at svinge på et lavere niveau, end vi har oplevet i 2024-25. Vi nærmer os en pris på EUR 4.000 pr. ton, hvilket er tæt på gennemsnitsniveauet i de seneste par årtier,” siger chefkonsulent Niels Ole Nielsen, Landbrug & Fødevarer/mejeri.

De europæiske smørpriser har i lange perioder ligget på et gennemsnitsniveau omkring EUR 4.000/ton – og i perioder lidt under. I de senere år er pris udsvingene blevet markant større, og i 2024 slog priserne alle rekorder. I sidste halvdel af 2025 er priserne faldet igen – til EUR 4.300/ton i december. (Kilde: ZMP/ZMB)

Produktionen af mælk stiger igen

Årsagen til de store prisudsving skal findes i udbuddet af rå mælk på det globale marked. I perioden 2020-24 var markedet præget af en vis underforsyning, hvilket gav sig udslag i stigende priser. Nu er situationen nærmest omvendt. Siden august er produktionen af rå mælk i store eksportregioner som USA, Sydamerika og EU steget med op til 4-5 pct., hvilket har fået de internationale markeder til at reagere med prisfald på smør og andre mejeriprodukter. 
”Hvor længe den nye situation varer ved, er svært at forudsige,” siger Niels Ole Nielsen. ”Det handler om flere forskellige faktorer. En vigtig årsag til den stigende mælkeproduktion har været en relativ høj afregningspris til mælkeproducenterne verden over, hvilket typisk får mælkeproducenterne til at øge produktionen. Men i øjeblikket falder afregningsprisen i EU og andre regioner, og det vil alt andet lige betyde noget for incitamentet til at fortsat at skrue op for produktionen af mælk.”

Den orange graf viser udviklingen i mælkeindvejningen i USA, New Zealand og en række andre store, mælkeproducerende lande uden for EU. Mælkeproduktionen i disse eksportlande er i høj grad med til at afgøre prisudviklingen på det globale mejerimarked.

På grund af befolkningstilvæksten stiger den globale efterspørgsel efter mælk og mejeriprodukter med et par procent om året. Når produktionen af mælk (og dermed udbuddet) stiger i nogenlunde samme takt som efterspørgslen – som man ser i graferne fra 2012 til 2020 – er der balance i markedet og dermed generelt mere stabile verdensmarkedspriser. Fra 2020 til midt i 2025 fladede væksten i udbuddet ud (tæt på stagnation), hvilket gav sig udslag i stigende priser. I slutningen af 2025 ser man en stigning i mælkeproduktionen – og dermed det globale udbud af mælk – hvilket har fået markederne til at reagere med prisfald.  

Læs også artikel om smørprisernes udvikling i foråret 2025: Rekordpriser på smør i Europa