30. maj 2025

Smag og sundhed - derfor drikker danskere mælk

Mælkens smag er topscorer, når danskere skal svare på, hvorfor de drikker mælk. Mælkens næringsværdig i form af calcium og protein vægter i følge en undersøgelse også højt. På søndag er det Mælkens Dag.

Mælkens smag og mælkens næringsværdi er nogle af de væsentligste grunde til, at danskere drikker mælk. Det viser en undersøgelse blandt et repræsentativt udvalg af danskere, som virksomheden Dentsu har foretaget for Mejeriforeningen.

Undersøgelsens resultater deles her i anledning af, at det på søndag 1. juni er Mælkens Dag, ikke alene i Danmark, men verden over.

Kilde til calcium og protein

I undersøgelsen er folk blevet spurgt om årsagerne til, at de drikker mælk.

Topscorer er ’fordi det smager godt’ (40 pct.), herefter følger ’fordi mælk styrker knoglerne’ (35 pct) fordi mælk er en god kilde til mange vigtige næringsstoffer (21 pct.) og specifikt, fordi mælk er en god kilde til calcium (33 pct.) og protein (19 pct.).

86 pct. af de adspurgte i undersøgelsen, siger, at de på den ene eller anden måde bruger mælk - det kan være at drikke et glad mælk, putte mælk på havregrynene eller bruge mælk i maden, kaffen eller noget helt tredie. Det er flere, end for bare få år siden. I 2023 var tallet således 80 procent.

77 pct. af alle adspurgte i undersøgelsen bruger mælk mindst en gang om ugen, mens 44 pct. bruger mælk hver dag.

Madkultur og kostråd

”Mælk spiller en stor rolle i vores madkultur, og mælk har en vigtig ernæringsmæssig værdi, som også er afspejlet i De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen, som sidste år skruede op for den anbefalede mængde mælk eller mælkeprodukt i børn og unges kost,” siger Merete Myrup, ernæringschef i Mejeriforeningen.

Det er især unge i puberteten, hvor de vokser meget, der anbefales at skrue op for mejeriprodukterne. Ifølge Fødevarestyrelsen bør de indtage 350 milliliter mælk eller mælkeprodukt dagligt og en skive ost, som del af en varieret kost.

Se kostrådene på mejeriområdet ved at klikke her.

Undersøgelsen er repræsentativ og er foretaget af Dentsu for Mejeriforeningen i efteråret 2024 blandt 2.000 danskere i alderen 16-64 år.

 

Mælkens Dag

Mælkens Dag er en international mærkedag. Det er FAO, FNs landbrugs- og fødevareorganisation, som står bag.

Der produceres på verdensplan 782 mia. kg komælk om året. Denne mælk forvandles til et væld af mejeriprodukter. I Danmark producerer vi cirka 5,7 mia. kg mælk, svarende til 0,7 procent af verdensproduktionen. Indien er suverænt det land i verden, der producerer mest komælk, nemlig cirka 129 mia. kg mælk svarende til ca 16 procent af verdensproduktionen af komælk.